Ο Ζούλιαν Ασάνζ έχει δεχτεί αρκετή συκοφάντηση από κράτη, μυστικές υπηρεσίες αλλά και από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Ακόμα και σήμερα αξιόπιστα και μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να μεταδίδουν μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα σε σχέση με το «σεξουαλικό αδίκημα» για το οποίο κατηγορείται ο ιδρυτής του Wikileaks. Οι δημοσιογράφοι ειδησεογραφικών πρακτορείων αλλά και μέσων όπως η Guardian συνεχίζουν να κάνουν λόγο για υπόθεση βιασμού, ενώ το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Ασάνζ αφορά μικρότερης κλίμακας αδίκημα που στην χώρα μας εντάσσεται στην κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η κατηγορία που έκανε η Σουηδή υπήκοος αφορούσε συνεύρεση χωρίς προφυλακτικό που ξεκίνησε όσο αυτή κοιμόταν και έγινε μετά από αρκετές συναινετικές συνευρέσεις, ενώ η ίδια του είχε τονίσει ότι δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Φυσικά η κατηγορία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί, ωστόσο οι δημοσιογράφοι που δεν εξηγούν το είδος της κατηγορίας και αντί αυτού συμπυκνώνουν την κατηγορίας στη λέξη «βιασμός» το κάνουν εξεπίτηδες και στοχεύουν στην λαϊκή καταδίκη του ιδρυτή του Wikileaks.

Τα διεθνή ΜΜΕ δεν μεταδίδουν επίσης ότι ο Ασάνζ παρέμεινε στη Σουηδία για 2 εβδομάδες μετά το περιστατικό και ενώ είχε γίνει ήδη η καταγγελία αλλά δεν κλήθηκε ποτέ να δώσει κατάθεση. Αντίθετα η ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση την είχε θέσει στο αρχείο με την σημείωση «δεν προκύπτει εγκληματική κατηγορία». Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου με άλλη ανακρίτρια όταν ο Ασάνζ βρισκόταν στο Λονδίνο και ενώ -όπως αποκαλύφθηκε τελικά από το Wikileaks- το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών διερευνούσε την κατάθεση κατηγορίας για κατασκοπική δράση. Η Σουηδία προχώρησε στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης χωρίς προηγουμένως να έχει προχωρήσει στην απόδοση κατηγορίας. Το ένταλμα ζητούσε την έκδοση του Ασάνζ στην Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση που μόλις είχε ανοίξει ξανά. Ο Αυστραλός χάκερ θεώρησε ότι η μετάβασή του στη Σουηδία θα μπορούσε να σημαίνει απευθείας την έκδοση του στις ΗΠΑ (τα δύο κράτη, ΗΠΑ και Σουηδία, έχουν ειδική συμφωνία μεταξύ των μυστικών τους υπηρεσιών. Για να προστατευτεί ο Ασάνζ ζήτησε άσυλο από το Εκουαδόρ του Ραφαέλ Κορέα, το οποίο τελικά του το ενέκρινε. Τα τελευταία 4 χρόνια ο Ασάνζ ζει σε ένα μικρό δωμάτιο στην ήδη πολύ μικρή πρεσβεία του Ισημερινού που βρίσκεται απέναντι από τα Harrords στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αρνείται (παράνομα σύμφωνα ακόμα και με τον ΟΗΕ) την ασφαλή διέλευση του μέχρι το αεροδρόμιο προκειμένου να πάρει μια πτήση για τη χώρα που του έχει χορηγήσει άσυλο.

Έπειτα από πολύχρονες διαβουλεύσεις τελικά η Σουηδή εισαγγελέας αποδέχτηκε να πάρει μια κατάθεση από τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αφού νωρίτερα είχε απορρίψει την πρόταση των νομικών του Αυστραλού, σύμφωνα με την οποία αν η Σουηδία εγγυόταν ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ θα δεχόταν να ταξιδέψει μέχρι την Σουηδία για την ανάκρισή του. Μετά από μια αναβολή, σήμερα, Δευτέρα, η Σουηδή εισαγγελέας θα περάσει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ προκειμένου να αποφασίσει αν για τη υπόθεση θα απαγγελθούν κατηγορίες ή θα μπει για δεύτερη φορά στο αρχείο.

Το ThePressProject, επίσημος συνεργάτης του Wikileaks, θα σας ενημερώσει μέσα στη μέρα για την εξέλιξη της διαδικασίας και τις επόμενες ώρες θα μεταδώσουμε και μήνυμα του Αυστραλού για την υπόθεση αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία.