«Με αφορμή το βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 όπου άνδρας με πολιτικά παρουσία ενστόλων ακούγεται να καθυβρίζει χυδαία ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες, ως Διεθνής Αμνηστία απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αηθή αυτή λεκτική επίθεση» τονίζει η ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Στο εμφανίζονται αστυνομικοί στη Μόρια να φωνάζουν και να βρίζουν ηλικιωμένη πρόσφυγα στη γραμμή συσσιτίου, ενώ ένας από αυτούς αρπάζει το μπαστούνι της και το πετάει εκτός τηλεοπτικού πλάνου. 

 
«Άι γαμήσου! Άι γαμήσου! Σκατόγρια! Φύγε από δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα στο βάλω στον κώλο αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια!» εμφανίζεται ένας άνδρας με πολιτικά να φωνάζει σε ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες παρουσία αστυνομικών, ενώ της αρπάζει και της πετάει το μπαστούνι που η γιαγιά στηρίζεται.

Το ντοκιμαντέρ της ιταλικής τηλεόρασης που θα προβληθεί το βράδυ του Σαββάτου στις 00.15 (ώρα Ελλάδας) με τίτλο «Παγιδευμένοι στο νησί», μεταφέρει εικόνες ντροπής από μέσα από το κέντρο προσφύγων στη Μόρια, ενώ ακολουθεί την πορεία τους στα Βαλκάνια.

Παρακολουθήστε το βίντεο: