Ερευνητική ομάδα από την Αιματολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο αναπτύσσει θεραπεία για τη νόσο Covid-19 με τη χρήση λεμφοκυττάρων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGΑ για την εν λόγω θεραπεία, o κ. Αναγνωστόπουλος έκανε λόγο για «κόλλημα» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης παρ’ ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί  με τα προκλινικά αποτελέσματα να δείχνουν πως τα κυτταρικά προϊόντα από αναρρώσαντες δότες με κορονοϊό μπορούν να θεραπεύσουν καινούριους νοσούντες από Covid-19.

Όπως εξήγησε, «στην κλινική παράγουμε “Τ” λεμφοκύτταρα ειδικά εναντίον τριών ιών που πλήττουν συχνά τους μεταμοσχμευμένους ασθενείς. Τα αποτελέσματα επιτυχίας είναι 90% σε αυτούς». Όσον αφορά, συγκεκριμένα, τη νόσο Covid-19 «αναπτύξαμε αυτή την μέθοδο και εναντίον του κορονοϊού. Και διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν από κορονοϊό, παράγουν αρκετό αριθμό λεμφοκυττάρων “Τ”’» εξήγησε, ενώ πρόσθεσε πως «πήραμε κάποια τέτοια λεμφοκύτταρα, τα πολλαπλασιάσαμε. Αυτός ο μεγάλος αριθμός είναι πλήρως δραστικός και λειτουργικός έναντι του κορονοϊού».

Σχετικά με την χρηματοδότηση, όπως επεσήμανε, «έχουμε έτοιμη την μελέτη, όμως δεν μπορούμε να την υποβάλουμε αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες από την ανάλογη αίτηση στο Υπουργείο Υγείας, όμως ακόμα δεν έχει βρεθεί κάτι». Η χρηματοδότηση αφορά, συγκεκριμένα, 230.000€ για να μπορέσει η ερευνητική ομάδα να εξασφαλίσει άδεια από τον ΕΟΦ με το χρονικό πλαίσιο να είναι κρίσιμο, αφού όπως σημείωσε «αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη μελέτη θα μπορούσαμε να περιμένουμε αλλά βλέπουμε γύρω μας ασθενείς να πεθαίνουν, να νοσούν βαριά και δεχόμαστε πιέσεις των συγγενών των ασθενών».

Χρηματοδότηση

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ για την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς. Το κόστος θα καλύψει την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης.

Σημειώνεται πως η ερευνητική ομάδα έχει ενεργοποιήσει εδώ και μερικές ημέρες ειδικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ GR42 0171 2150 0062 1514 9098 001) με σκοπό τη χρηματοδότηση της μελέτης από ιδιώτες.