Οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το έκτακτο μέτρο θα διασφαλίσει την απαραίτητη ρεύστοτητα, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο είναι προληπτικό και ότι το βουλγαρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι «καλά κεφαλαιοποιημένο».
 
Η Κομισιόν «κατέληξε πως η γραμμή πίστωσης είναι αναλογική και αντίστοιχη της ανάγκης διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες». 
 
Το βουλγαρικό σύστημα, τόνισε η Κομισιόν, «είναι καλά κεφαλαιοποιημένο, έχει υψηλό επίπεδο ρευστότητας σε σύγκριση με τις όμοιες χώρες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Βουλγαρία ζήτησε αυτό το μέτρο για προληπτικούς λόγους».
 
Τις προηγούμενες μέρες, οι καταθέτες στην Corpbank και την First Investment Bank -που έχουν την τρίτη και την τέταρτη θέση στο βουλγαρικό τραπεζικό τοπίο- έκαναν έφοδο για να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, φοβούμενοι για την αστάθειά τους.
 
 

Εκστρατεία καθησυχασμού
 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η πολιτική ηγεσία της χώρας και η Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε εκστρατεία καθησυχασμού των πολιτών, υπογραμμίζοντας πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι σταθερό και οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και μιλούν για «συντονισμένη επίθεση».
 
Ο πρόεδρος της χώρας, μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς των βουλγαρικών κομμάτων, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει τραπεζική κρίση, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και εγκληματική επίθεση». 
 
Από την πρώτη έφοδο στην Corpbank, οι βουλγαρικές αρχές έχουν συλλάβει πέντε άτομα (εκ των οποίων το ένα έχει απελευθερωθεί) για διασπορά ψευδών πληροφοριών με τυχαία αποστολή μηνυμάτων σε καταθέτες.