Απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει εξαήμερη εργασία, η Νίκη Κεραμέως απάντησε «όχι, δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία». Και συνέχισε: «το μέτρο είναι πολύ πρόσφατο, είχε ψηφιστεί περυσι και ξεκινησε τωρα η εφαρμογή του. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, αν είχαμε εξαήμερη εργασία, το Σάββατο που μας πέρασε θα δούλευε όλη η Ελλάδα. Δούλευε όλη η Ελλάδα; Όχι. Δούλευε η εστίαση, ο τουρισμός που έχουν συγκεκριμένο καθεστώς και μεσω συλλογικής σύμβασης. Εάν πράγματι είχε καταργηθεί το πενθήμερο, το Σάββατο θα δουλευε όλη η Ελλάδα. Δεν δουλεύει. Αυτό το μέτρο αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας π.χ. εργοστάσια, διυλιστήρια, παραγωγή ενέργειας. Έχουν τρεις βάρδιες και έψαχναν την τέταρτη επιπλεον έκτακτη βάρδια. Άρα αυτο το μέτρο, είναι δυνατότητα για έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει για όλους τους εργαζόμενους; Όχι είναι η απάντηση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 2023 το ωριαίο εισόδημα το οποίο δημιούργησε η ελληνική οικονομία, που αποτελεί και έναν δείκτη παραγωγικότητας, είχε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Παράλληλα, «η απόκλιση της παραγωγικότητας από τον πραγματικό μισθό την περίοδο 2019-2023 έχει οδηγήσει σε συστηματική αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της εργασίας. Η μεγαλύτερη απόκλιση παραγωγικότητας πραγματικού μέσου μισθού εντοπίζεται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (24,6%), στη μεταποίηση (22,7%), στις κατασκευές (22%) και στη βιομηχανία (15,1%)».

Ενώ επίσης την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27. Και φυσικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ατόμων ηλικίας 20-64, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε με 39,8 ώρες την εβδομάδα όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 36,1 ώρες για το 2023.