Στον απόηχο σοκαριστικών καταγγελιών, όπως του Άρη Παπαζαχαρουδάκη, οι οποίες έχουν προκαλέσει, παρά τις οργισμένες «διαψεύσεις» Χρυσοχοϊδη, την έρευνα από το Τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα μία αφηερημένη έκθεση, που ονομάζει «Λευκή Βίβλο», με τον σκοπό μίας τέτοιες κίνησης να παραμένει άγνωστος.

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι «πρόκειται για την πρόταση του Υπουργείου ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προδιαγράφει την Αστυνομία
του 21ου αιώνα και τις βασικές αρχές με τις οποίες αυτή απαντά στο διευρυμένο αίτημαασφάλειας και προστασίας των πολιτών. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα κείμενο αναφοράς σαν την Λευκή βίβλο που να παρουσιάζει την πολιτική ασφάλειας και να περιγράφει τις αρχές και τις λειτουργίες
της Ελληνικής Αστυνομίας. Το κοινωνικό συμβόλαιο για την ασφάλεια δεν είχε πάρει ποτέ γραπτή, δεσμευτική και δημόσια μορφή».

Προσθέτει επίσης ότι «η Λευκή βίβλος είναι το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης» και πρόσθεσε πως το Υπουργείο σαν πρώτο βήμα προωθεί δύο θεμελιακές μεταρρυθμίσεις: το νέο οργανόγραμμα και τη νέα εκπαιδευτική πολιτική.Όπως επεσήμανε, είναι περισσότερο από απαραίτητο σε αυτή την εποχή εκπλήξεων, κινδύνων, επιτευγμάτων και κοινωνικής επιτάχυνσης, να αναθεωρήσουμε απόψεις και να μετακινηθούμε από στερεότυπα για την ασφάλεια και την αστυνόμευση.Γι’ αυτό «σταδιακά, σε βάθος χρόνου, θα αλλάξουν τα πάντα, το Υπουργείο, η Αστυνομία, η δομή, η εκπαίδευση, το δόγμα, ο τρόπος του επιχειρείν, ο σχεδιασμός και τα μέσα, ώστε να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις που ορίζει η Λευκή Βίβλος».

Ωστόσο, παρά τις αναφορές σε «κοινωνικό συμβόλαιο» το κείμενο δεν απαντά σε κανένα από τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί μαζικά το τελευταίο διάστημα, όπως την κατάργηση της ομάδας Δράση και το να μην εξαρτάται ο έλεγχος των καταγγελιών από τις ΕΔΕ και τη συνεργασία της Αστυνομίας με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Εντύπωση προκαλούν δύο σημεία, που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Στο ένα, η υποχώρηση των παραδοσιακών ΜΜΕ συνδέεται εντελώς αυθαίρετα με την άνοδο των fake news, ένας προκλητικός ισχυρισμός με βάσει σωρεία γεγονότων το τελευταίο διάστημα:

Ο άνθρωπος βιώνει τον κίνδυνο στην καθημερινότητά του και οι κοινωνίες μας έχουν ως συστατικό στοιχείο τη διακινδύνευση. Η διαρκής εξέλιξη της επικοινωνίας, αλλά και η μαζική πλέον χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ΜΜΕ, δεν άλλαξαν μόνο την επικοινωνία και την ενημέρωση, αλλά είχαν σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ασφάλειας. Νέες προκλήσεις, όπως η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις, είναι χαρακτηριστικά σημεία αυτής της κατάστασης, με τον κυβερνοχώρο να αποτελεί σήμερα το πλέον περίπλοκο πεδίο ανάπτυξης της εγκληματικής δραστηριότητας.

Στο δεύτερο, γίνεται αόριστη αναφορά σε πρόληψη της «ακραίας ριζοσπαστικοποίησης»:

Σε αρκετές χώρες, υπήρξε ριζοσπαστικοποίηση σημαντικού αριθμού πολιτών, με αρκετούς εξ αυτών να καταλήγουν στην ένταξη σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η παραδοσιακή λογική της δημόσιας τάξης απέκτησε νέο περιεχόμενο, καθώς τα κράτη και τα Σώματα Ασφάλειας πρέπει από τη μία πλευρά να διασφαλίσουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και από την άλλη να προστατεύουν την κοινωνικοοικονομική ζωή και να αποτρέπουν επεισόδια,  αλλά και να προλαμβάνουν την ακραία ριζοσπαστικοποίηση και να αντιμετωπίζουν τις βίαιες εξτρεμιστικές ενέργειες

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Αστυνομία του 21ου αιώνα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • «Πράσινη», με ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης.
  • «Έξυπνη» με χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομικών συστημάτων.
  • «Ψηφιακή» με περιορισμό των εγγράφων και αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης.
  • «Εξωστρεφής» με επικοινωνία και ενημέρωση του πολίτη και αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • «Αλληλέγγυα και εθελοντική» με συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.
  • «Αποτελεσματική», με ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και αξιοποίησης εθελοντικών μονάδων αστυνόμευσης και άμεσης αντιμετώπισης του εγκλήματος και της βίας.
  • «Του ανθρώπινου δυναμικού» με αξιοποίηση και διαρκή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης.