Αυστηρή κριτική ασκεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι με τα μέτρα που θέσπισε, από την ψήφιση του μνημονίου και έκτοτε, παραβιάζει κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Αυτά τα συμπεράσματα αναφέρονται σε πολυσέλιδη έκθεση την οποία συνέταξε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών της στην Ελλάδα, στην οποία εκφράζεται ανησυχία σχετικά με τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συλλογικών συμβάσεων.

Η έκθεση θα διαβιβαστεί στις ελεγκτικές επιτροπές της ΔΟΕ προκειμένου να συνεκτιμηθεί στην τελική απόφαση που θα ληφθεί για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των συλλογικών συμβάσεων που έχει καταθέσει ήδη η ΓΣΕΕ.

«Οι πρωτοφανείς αλλαγές στους θεσμούς της ελληνικής αγοράς εργασίας εισάγονται με τρόπο που φαίνεται “αποκομμένος” από την ελληνική πραγματικότητα», αναφέρεται στην έκθεση. Επίσης, αναφέρει ότι στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν τίθενται προς συζήτηση οι στόχοι αύξησης της απασχόλησης, ενώ διαμαρτύρεται για την υποκατάσταση των συνδικάτων από τις «ενώσεις προσώπων» του Νόμου 4024, καθώς αυτές δεν φέρουν τις απαραίτητες για την ανεξαρτησία τους εγγυήσεις.

Η έκθεση υπενθυμίζει στην κυβέρνηση την υποχρέωσή της για την ορθή εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων που αυτές προστατεύουν.

Επιπλέον δύο εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας

Στην έκθεση της ΔΟΕ αναφέρεται σε αύξηση του ποσοστού φτώχειας στο 20%, ως απόρροια της ύφεσης και της οικονομικής αποδυνάμωσης μισθωτών και συνταξιούχων. Διαπιστώνει ακόμη ότι ειδικά μετά τα τελευταία μέτρα (Ν.4024/2011) και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η έκρυθμη κατάσταση απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σημειώνεται ότι από τη φτώχεια δεν απειλούνται μόνο οι άνεργοι ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα ενεργά τμήματα του λαού λόγω της υψηλής φορολόγησης (η οποία -σχεδόν αποκλειστικά- αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σε συνθήκες διατήρησης της ύφεσης, συνεχίζει η έκθεση,  περίπου το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο σημερινός κατώτερος μισθός των 751,39 ευρώ μετά τη μείωση του αφορολογήτου εντείνει τη φτωχοποίηση ακόμα και ανθρώπων με πλήρη απασχόληση.

Η έκθεση εκτιμά ότι στα 2,2 εκατομμύρια Ελλήνων που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα δύο.

Παρακάμπτονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Μάλιστα, η αποστολή επισημαίνει ότι τα μέλη της ευρωζώνης, της Ε.Ε. και πολλά μέλη του ΔΝΤ έχουν επίσης επικυρώσει διεθνείς συμβάσεις (ΔΣΕ) που αναφέρονται στο θέμα της απασχόλησης.

«Οι διεθνείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές φαίνεται να αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την επίσημη αυτή δέσμευση για προώθηση της πλήρους, παραγωγικής και ελεύθερα επιλεγμένης απασχόλησης στα προγράμματα που εφαρμόζουν στην Ελλάδα», επισημαίνεται.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας υπερασπίζεται τον νόμο 1876/90 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντάς τον αποτέλεσμα «κοινωνικής συμφωνίας».

Στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού έμφαση έχει δοθεί  στην επέμβαση του κράτους στη συλλογική αυτονομία και στις προστατευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς, βάσει στοιχείων, η εργασιακή επισφάλεια έχει ενταθεί, αφού τα αυξημένα ποσοστά αδήλωτης και ευέλικτης εργασίας εμφανίζονται αυξημένα.

Η πλειονότητα των νομοθετικών μέτρων, συνεχίζει η έκθεση,  που έχουν επιβληθεί σε βάρος των δικαιωμάτων από τις αρχές του 2010, προωθήθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οδηγώντας σε γενική ανασφάλεια δικαίου.

Να αποκατασταθεί το έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου

Η ΔΟΕ ζητεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ως ζήτημα προτεραιότητας την αποκατάσταση του ελλείμματος ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου και θέτει στη διάθεσή της την παροχή τεχνικής βοήθειας σε σειρά ζητημάτων για τα οποία διαπιστώνεται παραβίαση των διεθνών Συνθηκών.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι με βάση την έκθεση αναμένεται να εκδοθεί απόφαση καταγγελίας της χώρας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας