Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του ισραηλινού αποκλεισμού τον οποίο υποστηρίζει η Αίγυπτος, ο πληθυσμός της Γάζας των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 άτομα κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την πλέον εμπεριστατωμένη σχετική έκθεση μέχρι στιγμής.

Η Γάζα διαθέτει έναν από τους νεαρότερους πληθυσμούς στον κόσμο, με το 51% των ατόμων που ζουν εκεί να είναι κάτω των 18 ετών.

«Τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα και πρέπει να δράσουμε τώρα αν πρόκειται να είναι βιώσιμη η Γάζα το 2020. Πρέπει να ληφθεί δράση σε τομείς θεμελιώδεις για τη ζωή: ηλεκτροδότηση, εκπαίδευση, υγεία, εγκαταστάσεις υγιεινής και άλλα», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπίνων ζητημάτων του ΟΗΕ Μάξουελ Γκέιλαρντ.

Από το 2007, η Γάζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ενός ένοπλου πολιτικού κινήματος που απορρίπτει την μόνιμη ειρήνευση με το Ισραήλ. Ιδίως μετά τον πόλεμο των 20 ημερών του Ιανουαρίου του 2009, το Ισραήλ αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις για άρση του αποκλεισμού, γεγονός που όπως υποστηρίζει αποτρέπει την Χαμάς από το να προμηθευτεί οπλισμό.

Η Γάζα δεν διαθέτει ούτε αεροδρόμιο, ούτε λιμάνι. Στα σύνορα με το Ισραήλ επικρατούν συχνά εντάσεις και σημειώνονται συγκρούσεις, καθώς πύραυλοι και όλμοι εκτοξεύονται από την Γάζα και το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές.

Το Ισραήλ ελάφρυνε κάπως τους περιορισμούς στα μέσα του 2010 και η σχεδόν ανύπαρκτη οικονομία της Γάζας άρχισε λίγο να κινείται. Το πραγματικό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 28% κατά το πρώτο μισό του 2011, καθώς η ανεργία έπεσε στο 28% από το 37% που βρισκόταν το 2011. Σύμφωνα όμως με την έκθεση του ΟΗΕ η ανάπτυξη κατά την επόμενη οκταετία θα είναι πολύ αργή, δεδομένου ότι ο αποκλεισμός καθιστά την οικονομία της Γάζας ουσιαστικά μη βιώσιμη.

Οι κάτοικοι της στενής Λωρίδας ζουν κατά κύριο λόγο από τη βοήθεια του ΟΗΕ, την ξένη χρηματοδότηση και μια οικονομία που στηρίζεται σε όσα εισάγουν λαθραία και μέσω τούνελ από την Αίγυπτο οι κάτοικοί της: φαγητό, κατασκευαστικά υλικά, ηλεκτρονικά είδη και … αυτοκίνητα.

Όμως το λαθρεμπόριο δεν αποτελεί λύση. Ο διευθυντής επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ως το 2020 η Γάζα θα χρειαστεί 440 σχολεία, 800 νοσοκομειακές κλίνες και περισσότερους από 1.000 γιατρούς επιπλέον.

Ο Γκέιλαρντ ζήτησε από τους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν τις προσφορές τους σε έναν πληθυσμό που εξαρτάται από την ξένη βοήθεια κατά 80%. «Παρότι κάνουν ο,τι είναι δυνατόν, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας χρειάζονται βοήθεια. Βρίσκονται υπό αποκλεισμό. Βρίσκονται υπό κατοχή και χρειάζονται την πολιτική και πρακτική μας στήριξη επιτόπου», είπε.

Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού αποτελεί και την μεγαλύτερη άμεση ανησυχία. Η έκθεση του ΟΗΕ δείχνει αύξηση της τάξης του 60% στις ανάγκες του θύλακα για νερό, ενώ πρέπει να γίνουν έργα ώστε να προστατευτούν οι υπάρχουσες πηγές νερού. Ως το 2016, ο υδροφόρος ορίζοντας ενδέχεται να στερέψει και οι Παλαιστίνιοι ήδη σκάβουν ολοένα και πιο βαθιά για υπόγεια κοιτάσματα νερού, ενώ υπάρχει ανάγκη για περισσότερα έργα αφαλάτωσης.

Επίσης μόλις το ένα τέταρτο των αποβλήτων της Γάζας περνούν από επεξεργασία. Τα υπόλοιπα χύνονται όπως είναι στην Μεσόγειο.