Σήμερα σημειώθηκε μια ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας, αυτή τη φορά 19χρονου Ποντίου που κρατείτο στην πτέρυγα 9.

Ο νέος, ο οποίος αποπειράθηκε να κρεμαστεί με σεντόνι και πλέον νοσηλεύεται, είχε εκφράσει την επιθυμία του να αυτοκτονήσει και υποτίθεται ότι βρισκόταν σε επιτήρηση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου διέταξε τη διερεύνηση της υπόθεσης, ζητώντας την προσωρινή απομάκρυση των δεσμοφυλάκων που ήταν υπεύθυνοι στη πτέρυγα 9, κατά την ώρα όπου έγινε η απόπειρα αυτοκτονίας.
 

Μόλις χθες, δημοσιεύτηκε η υπόθεση βιασμού 22χρονου Ρουμανου κρατούμενου από τέσσερις συγκρατούμενούς του. Ο νέος νοσηλεύεται ηδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες έχουν μεταφερθεί στην απομόνωση.

Ο νεαρός φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές ότι οι συγκρατούμενοι του, τον απειλούσαν και τον ανάγκαζαν να υποκύπτει κατ 'επανάληψη στις σεξουαλικές τους ορέξεις.

 
Για το βίαιο περιστατικό ενημερώθηκε και πάλι ο Ι. Νικολάου, ο οποίος ζήτησε έκθεση των γεγονότων, ενώ δίεταξε και εσωτερική έρευνα.

Προς διευκόλυνση των ερευνών, ο υπεύθυνος αξιωματικός της πτέρυγας απομακρύνθηκε με αναγκαστική άδεια. 

Ένταση ομως επικράτησε στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία και πρίν από 5 περίπου ημέρες, την οποία ο αναπληρωτής διευθυντής του σωφρονιστικού ιδρύματος Γιώργος Τρυφωνίδης, είχε αποδώσει τότε σε προσπάθεια βαρυποινιτών να δημιουργήσουν συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να επιβάλουν τον έλεγχό τους.

Ορισμένοι από τους κρατούμενους απείχαν από το φαγητό, διαμαρτυρόμενοι ότι η ποσότητά του έχει περιοριστεί σημαντικά.

Να σημειωθεί πως τους τελευταίους τρεις μήνες, τρεις κρατούμενοι έχουν θέσει τέλος στη ζωή τους, γεγονός που προκαλεί έντονα ερωτηματικά και ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του σωφρονιστικού καταστήματος της Λευκωσίας.

Οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων

ΔΗΣΥ: Βαθιά ανησυχία
 
Βαθιά ανησυχία για τα θλιβερά διαδρματιζόμενα τον τελευταίο καιρό στις Κεντρικές Φυλακές εκφράζει ο ΔΗΣΥ. Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι τοαποτρόπαιο περιστατικό βιασμού νεαρού κρατουμένου, που έρχεται να προστεθεί στις περιπτώσεις αυτοκτονιών, επιβάλλει την εγρήγορση των Αρχών.
 
Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει επίσης την άμεση αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και σημειώνει ότι η ηγεσία του κόμματος πρόκειται να έχει συνάντηση μαζί του προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των σχετικών ερευνών, αλλά και να συζητήσει τυχόν συμβολή του κόμματος μας για την εξυγίανση και ενίσχυση του σωφρονιστικού συστήματος.
 
ΑΚΕΛ: Μέτρα ή παραίτηση Υπουργού

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Νομικών του ΑΚΕΛ και βουλευτής, Αρίστος Δαμιανού, αναφέρει σχετικά ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, απαιτούσε επίμονα στο παρελθόν την παραίτηση του προκατόχου του σε ένδειξη πολιτικής ευθιξίας και πρακτικής ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη δραπέτευση καταδίκου.
 
Αναμένουμε να δούμε, μετά από τρεις αυτοκτονίες και ένα βιασμό, για να μην υπενθυμίσουμε άλλα κακώς κείμενα στη δεκάμηνη θητεία του Υπουργού Δικαιοσύνης, πότε, με βάση τα δικά του κριτήρια, θα ενεργοποιηθεί η δική του πολιτική ευθιξία.
 
ΕΔΕΚ: Να δράσει ο Υπουργός
 
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι οι προηγηθείσες τρεις αυτοκτονίες, η πρόσφατη αποχή κρατουμένου από φαγητό και το περιστατικό βιασμού, επιβάλλουν την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές.

«Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να εγκαταλείψει την παθητική αντιμετώπιση της κατάστασης. Να δράσει και να δράσει τώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε γραπτή ανακοίνωση.

 
Oικολόγοι: Καζάνι που βράζει οι Κεντρικές Φυλακές
 
Ανησυχητική και κρίσιμη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές και οι Οικολόγοι. Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι οι πρόκειται για ένα καζάνι το οποίο βράζει και πολύ πιθανόν να γίνουμε σύντομα μάρτυρες μιας ανεπιθύμητης έκρηξης. «Φαίνεται ότι υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυστυχώς εκτός από έρευνες που δεν ολοκληρώνονται δεν έχει γίνει κάτι άλλο πιο ουσιαστικό. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου πρέπει επειγόντως να παρέμβει δυναμικά και χωρίς πολλά λόγια και να βάλει τάξη στις Κεντρικές Φυλακές.

(Πληροφορίες: Φιλελεύθερος, Πολίτης, Έθνος, Καθημερινή)