Καταπέλτης για τα «ευρωπαϊκά ιδεώδη» και τις αξίες που διατείνεται πως προστατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται η έρευνα του YouGov για λογαριασμό του Ινστιτούτου TUI που εξετάζει το πως βλέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα οι νέοι Ευρωπαίοι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή 6.000 νέων από επτά χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο), στις ηλικίες των 16-26 ετών.
 
Οικονομική συμμαχία και όχι ένωση κοινών αξιών «βλέπουν» περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (76%), με ελάχιστους να θεωρούν πως αυτό που ενώνει τα κράτη-μέλη είναι οι κοινές πολιτιστικές αξίες. Για τους περισσότερους, πρόκειται περισσότερο για ένα «διοικητικό κατασκεύασμα», παρά για μία κοινότητα όπου τα πράγματα μπορούν να διαμορφωθούν και να αλλάξουν. Μόλις για το 18% των νέων Ευρωπαίων η Ένωση πράγματι «πατάει» σε κοινή πολιτιστική βάση, ενώ για το 7% αυτή βασίζεται στις αξίες της θρησκείας και τη χριστιανική κουλτούρα.

Δείτε στον σχετικό πίνακα πως περιγράφουν οι νέοι την ΕΕ:


 
Εξίσου σημαντικά είναι τα ευρήματα για τις αξίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρεσβεύει, με τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανοχή να κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις στο τέλος της λίστας.

Στην κορυφή των απόψεων που εξέφρασαν οι νέοι συναντώνται η ειρήνη στην Ευρώπη, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η αλληλοκατανόηση, χωρίς όμως και τα συγκεκριμένα ποσοστά να πείθουν ιδιαίτερα.

Παράλληλα, τουλάχιστον ένας στους πέντε νέους Ευρωπαίους σήμερα επιθυμεί απεμπλοκή της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά μέσο όρο, οι νέοι των επτά χωρών επιθυμούν έξοδο από την Ένωση το 20% των νέων, ποσοστό που συναντάται και στην Γαλλία και την Πολωνία. Αντιθέτως, μόλις το 12% Γερμανών και Ισπανών νέων τάσσεται υπέρ της εξόδου, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά τους τρεις στους δέκα (31%).
 
Από τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, είναι εκείνα που αφορούν την άποψη που έχουν οι νέοι για τη δημοκρατία. Το συγκεκριμένο πολίτευμα θεωρείται το καλύτερο μόλις για τους μισούς νέους στην Ευρώπη (52%), την ώρα που για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία πείθει λιγότερους από τους μισούς νέους. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι υποστηρικτές της δημοκρατίας φτάνουν το υψηλότερο ποσοστό (66%), ενώ μεγάλη πλειοψηφία συγκεντρώνει και στη Γερμανία (62%).
 
Στην Ελλάδα, οι νέοι θεωρούν πως οι εξουσίες που έχουν παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγάλες, με το ποσοστό των νέων που επιθυμεί να επιστρέψουν αυτές στις εθνικές κυβερνήσεις να αγγίζει το 60%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό φτάνει το 44%. Την ίδια ώρα, εκείνοι που εκφράζουν τη μικρότερη αμφισβήτηση στους θεσμούς της ΕΕ προκύπτουν οι Γερμανοί (22%), ενώ στο σύνολο των επτά χωρών, σχεδόν τέσσερις στους δέκα εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την εθνική κυριαρχία των χωρών τους.
 
Παράλληλα, οξεία κριτική ασκούν οι νέοι και στις εθνικές τους κυβερνήσεις, με τους Έλληνες να το κάνουν κατά 87%, σε έναν μέσο όρο του 64%, ενώ σημειώνεται πως μόνον οι Γερμανοί δηλώνουν κατά πλειοψηφία ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση τής χώρας τους.

Επιπροσθέτως, ρεκόρ σημειώνει και η απαισιοδοξία στην Ελλάδα, με λιγότερους από δύο στους δέκα να αναμένουν ένα καλύτερο μέλλον, καθώς πιστεύουν ότι η ζωή τους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και θα είναι χειρότερη από αυτή των γονιών τους. Υπό αμφισβήτηση, όμως, βρίσκεται και το μέλλον των υπολοίπων νέων, καθώς διαπιστώνεται στην Ιταλία (58%), τη Βρετανία (58%), τη Γαλλία (55%) και την Ισπανία (54%). 


  
Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι δείκτες της οικονομίας έχουν κινηθεί ανοδικά τα τελευταία χρόνια, το 33% των νέων βλέπει με σκεπτικισμό το προσωπικό του επαγγελματικό μέλλον, ενώ η μοναδική χώρα όπου η νεολαία εμφανίζεται αισιόδοξη είναι η Πολωνία. Οι νέοι σε ποσοστό 47% εμφανίζονται σίγουροι για μία καλύτερη ζωή από εκείνη των γονιών τους.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του YouGov: