Η ΝΔ κατέθεσε αίτημα σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, για το αδίκημα της απιστίας με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων. 

Την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής υπογράφουν οι 74 βουλευτές της ΝΔ, με εξαίρεση την Κατερίνα Μάρκου που εντάσσεται επισήμως την Τετάρτη. Ωστόσο, απουσιάζει το όνομα του Μάριου Σαλμά που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας επί ΝΔ και φέρεται ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis.

Όπως υποστηρίζει ο Μ. Σαλμάς, δεν υπέγραψε την πρόταση για λόγους προσωπικής ευαισθησίας και δεν διαφωνεί με την ουσία της. «Δεν υπέγραψα την πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την 27/2/2018, μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησίας καθώς έχω παραπεμφθεί στην προκαταρκτική επιτροπή για την διερεύνηση των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Με την ουσία της πρότασης δεν έχω καμία διαφωνία».


Διαφαινόμενο ρήγμα ΝΔ – Σαλμά

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του news247.gr, ο Μ. Σαλμάς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση του να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι σχέσεις Σαλμά – Μητσοτάκη δεν είναι στην καλύτερη φάση εδώ και καιρό και αυτό είχε φανεί και από το ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να απουσιάζει από την ομιλία του κ. Σαλμά κατά την προηγούμενη συζήτηση στη βουλή όπου εγκρίθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για προανακριτική επιτροπή.

Τις σχέσεις του φαίνεται να πάγωσαν ακόμα περισσότερο η ευνοϊκή στάση του Π. Καμμένου που δήλωσε δημοσίως ότι δεν επιθυμεί να παραπεμφθεί στην Προανακριτική ο Μ. Σαλμάς, αλλά και οι ευνοϊκές δηλώσεις του Π. Κουρουμπλή. «Επιβεβαιώνω -διότι στη ζωή μας υπάρχει και η συνείδηση- ότι το 2014, ο άνθρωπος που μου έδωσε τις πληροφορίες και κάναμε όλη εκείνη την επίθεση κατά της Novartis ήταν ο Μάριος Σαλμάς», είχε δηλώσει ο Π. Κουρουμπλής

Η πρόταση της ΝΔ για την Προανακριτική: