Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους Financial Times ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, οι αξιώσεις για αλλαγή του Συντάγματος απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία, που όπως υποστηρίζει, επιθυμούν και οι δύο πλευρές.
 
«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο να βρουν οι δυο πλευρές τη λύση το συντομότερο δυνατόν. Τώρα η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση μια αλλαγή του Συντάγματος δεν θα συνιστούσε τελική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση μπορεί στο μέλλον να το αλλάξει εκ νέου», δήλωσε.
 
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συνέντευξης, Ζάεφ και Τσίπρας εξετάζουν τις πέντε λύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς. Συγκεκριμένα, το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη» και «Νέα Μακεδονία».
 
Μάλιστα, ο Ζ. Ζάεφ υπογραμμίζει πως η λύση του «Άνω Μακεδονία» θεωρείται απαράδεκτη, καθώς δεν περιλαμβάνει γεωγραφική ακρίβεια, ενώ δηλώνει ανοικτός στις διαπραγματεύσεις για τα άλλα τέσσερα ονόματα.
 
Κατά τη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας σημειώνει ακόμη τις δυσκολίες εξεύρεσης στήριξης από την αντιπολίτευση για την επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άτομα και ομάδες που αντιτίθεται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες».
 
Ακόμη, υποστήριξε πως η πρόθεση της ΠΓΔΜ είναι να προχωρήσει η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της Ρωσίας για επέκταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
 
«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι τόσο θετική στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόνισε.
 
Το δημοσίευμα κάνει επίσης ειδική αναφορά στη Νέα Δημοκρατία και τις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αναφέροντας πως δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει τον Α. Τσίπρα εγκρίνοντας μία ενδεχόμενη συμφωνία.