Η ψηφοφορία διεξήχθη στο Στρασβούργο και επί των επτά υποψηφίων για τη θέση επικράτησαν τελικά τρεις, οι οποίοι αναμένεται να αναμετρηθούν κατά την τελική ψηφοφορία στις 22-26 Ιανουαρίου, με τη θητεία του να ξεκινάει την 1η Απριλίου του 2018.
 
Κατά την ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 47 κράτη μέλη του Οργανισμού, επικράτησαν ο Πιερ- Ιβ Λε Μπορν από τη Γαλλία με 31 ψήφους, ο Γκόραζντ Κλεμέντσιτς από τη Σλοβενία με 29 και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη με 26 ψήφους.
 
Η υποψηφιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αναδείχθηκε τέταρτη, συγκεντρώνοντας 20 ψήφους.
 
«Δώσαμε μια πολύ σημαντική μάχη, με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου ο ίδιος αναδείχθηκε τέταρτος.
 
Ο Γ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «και οι επτά υποψήφιοι ήταν ιδιαίτερα αξιόλογοι και δεν υποτιμούμε τους συνυποψηφίους», ενώ σε ερώτηση για το πώς σχεδιάζει την «επόμενη μέρα», απαντά: «Συνεχίζουμε».