Η Συντακτική Συνέλευση της Τυνησίας, όπου οι ισλαμιστές του Ενάχντα αποτελούν την πλειονότητα, ενέκρινε τα άρθρα του Συντάγματος, εγγυώμενη την ελευθερία της συνείδησης.
 
Το Eνάχντα είχε ταχθεί από την άνοιξη του 2012 υπέρ της διατύπωσης του άρθρου 1, που είχε εγγραφεί ήδη στο Σύνταγμα του 1959, απορρίπτοντας έτσι την εισαγωγή της σαρία (του ισλαμικού νόμου) στον θεμελιώδη νόμο.
 
«Η Τυνησία είναι ένα κράτος ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του, τα αραβικά η γλώσσα του και η Δημοκρατία το πολίτευμά του. Δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί αυτό το άρθρο», αναφέρεται.
 
 

Κράτος με κοσμικό χαρακτήρα
 

Δύο τροποποιήσεις, η μία που πρότεινε το Ισλάμ και η άλλη το Κοράνι και τη σούνα (το σύνολο των λόγων του προφήτη, των πράξεών του και των κρίσεών του) ως κύρια πηγή της νομοθεσίας» απορρίφθηκαν, ενώ επικυρώθηκε το άρθρο 2 που προβλέπει κράτος με κοσμικό χαρακτήρα, βασισμένο στην ιδιότητα του πολίτη, στη βούληση του λαού και στην πρωτοκαθεδρία του νόμου.
 
H ANC, που ενέκρινε στη διάρκεια της ημέρας οκτώ άρθρα, καθιερώνει επίσης το κράτος ως «εγγυητή της ελευθερίας της συνείδησης» παρά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων εκλεγμένων.
 
Συνολικά 146 άρθρα και περίπου 250 τροπολογίες αναμένεται να μελετηθούν προκειμένου να επιτραπεί η υιοθέτηση του θεμελιώδους νόμου πριν από τις 14 Ιανουαρίου, τρίτη επέτειο της επανάστασης που σημάδεψε την έναρξη της αραβικής Άνοιξης.
 
Σύμφωνα με διάφορες πλευρές, αρκετά ευρεία συναίνεση επιτεύχθηκε προκειμένου να υιοθετηθεί το κείμενο με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 217 εκλεγμένων και να αποφευχθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
 

Βήμα για επίλυση της κρίσης

 
Η έγκριση του Συντάγματος, πριν από τις 14 Ιανουαρίου, αποτελεί βασικό στοιχείο συμφωνίας ανάμεσα στο Ενάχντα και στους αντιπάλους του για την επίλυση βαθιάς κρίσης που ξέσπασε από τη δολοφονία στις 25 Ιουλίου του βουλευτή της αριστεράς Μοχάμεντ Μπράχμι, τη δεύτερη δολοφονία μέσα στο 2013 που αποδόθηκε στο τζιχαντιστικό κίνημα.
 
Στο τέλος της διαδικασίας το Ενάχντα έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει την εξουσία σε κυβέρνηση ανεξάρτητων υπό την ηγεσία του νυν υπουργού Εμπορίου Μοχάμεντ Τζομάα.
 
Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Άλι Λάραγεντ έχει αρνηθεί ωστόσο να παραιτηθεί προτού η ANC ολοκληρώσει τις εργασίες της, αν και ο βασικός μεσολαβητής της κρίσης, το συνδικάτο UGTT, υπολογίζει στην αντικατάστασή του στις 8 Ιανουαρίου.