Εκτός πραγματικότητας φαίνεται πως βαδίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ενώ αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της Κυριακής τον βάζουν στο κάδρο για λαθροχειρίες του ΕΟΔΥ, αναφορικά με παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων αλλά και ταυτόχρονα πλασματικά στοιχεία που δίνονταν στου λοιμωξιολόγους και κατ’ επέκταση στη δημοσιότητα, ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News», έκανε λόγο για «εθνική αντοχή» και επανέλαβε το σχέδιο εμβολιασμών με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο όμως δεν έχει βγει καν σε κυκλοφορία.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «σε αυτό το δεύτερο κύμα με τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό, με τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία σε όλους μας, ατομικά και συλλογικά, και την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή. Βρισκόμαστε ξανά σε lockdown, κάνουμε ξανά θυσίες, προσπάθειες, ζούμε με περιορισμούς, νιώθουμε ανασφάλεια, κούραση, αγωνία και την ίδια στιγμή, στα μέτωπα της μεγάλης μάχης, εκατοντάδες άνθρωποί μας νοσηλεύονται, ενώ χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί παλεύουν νύχτα- μέρα στο πλευρό τους», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Παρακαταθήκη» ενίσχυσης του ΕΣΥ βλέπει ο Κικίλιας

Ο υπουργός στη συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε και κατόρθωσε να ενισχύσει το σύστημα Υγείας. Ειδικότερα σημείωσε ότι πριν λίγους μήνες έγινε το αναγκαίο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «μετά κάναμε το εφικτό και, τώρα πια, κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο: Κανένας ασθενής δεν έχει μείνει χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα, παρότι το δεύτερο κύμα μάς χτύπησε, όπως χτύπησε και όλη την Ευρώπη, με ταχύτητα και σφοδρότητα», υποστήριξε ο Β. Κικίλιας. Ωστόσο συνεχεία είναι οι καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών που κάνουν λόγο για πληρότητα 100% σε ΜΕΘ, ασθενείς που θα έπρεπε να διασωληνωθούν και δεν διασωληνώνονται, αναδεικνύοντας έτσι τη κυβερνητική ολιγωρία, καθώς οι αυξήσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό που ανακοινώνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση, καταγγέλεται ότι αποτελούν απλές ΜΕΘ που μετατρέπονται σε ΜΕΘ-Covid και όχι καινούργιες μονάδες.

Ωστόσο στο ίδιο θριαμβευτικό ύφος ο υπουργός Υγείας, είπε πως «η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών, αντέχει αξιοσημείωτα», παρά τη «συγκλονιστική εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη». Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «εξαρχής ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και στοχοπροσηλωμένοι στο Στρατηγικό Σχέδιο που έχουμε εκπονήσει με άξονα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι η σημαντικότερη ενίσχυση των τελευταίων δεκαετιών και θα μείνει ως παρακαταθήκη για όλους», σημειώνει παρά τις κραυγές αγωνίας των νοσοκομείων για ολιγωρία της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Υπερδιπλασιασμός» των ΜΕΘ

Όπως υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Βασίλης Κικίλιας, με κρατικούς πόρους και με δωρεές, υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ενώ παράλληλα αναφέρει πως προσελήφθησαν και 7.000 άτομα επικουρικό προσωπικό – γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Εξ αυτών, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, οι 4.000 νοσηλευτές, βοηθοί, τραυματιοφορείς, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδότησης θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, όπως ανακοίνωσε κατόπιν εορτής την Τρίτη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όλων των γιατρών που υπηρετούν σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης βάσει των όσων είπε ο Β. Κικίλιας, προσελήφθησαν ακόμα 300 μόνιμοι γιατροί που στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων, ενώ σε σχέση με τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, εντάχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες κλίνες απλές ΜΑΦ και ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα στο Ε.Σ.Υ. Ωστόσο η ένταξη που αναφέρει ο υπουργός δεν αφορούσε επίταξη αλλά στην ουσία «ενοικίαση», αφού οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας αποζημιώνονται αδρά. Επιπροσθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκε εντολή στους γιατρούς του ΕΣΥ να στελεχώσουν τις «επιταγμένες» ιδιωτικές δομές Υγείας.

«Όλοι όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα σε αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια να σωθεί έστω και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή, είναι οι στυλοβάτες της εθνικής μας αντοχής», σημείωσε ο Β. Κικίλιας.

Παρά τις θριαμβολογίες για παρακαταθήκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, για «εξαρχής» προετοιμασία για όλα τα σενάρια αλλά και κάποιο στρατηγικό σχέδιο, που υποστήριξε ο υπουργό ότι υπήρχε, τα στοιχεία που δίνονται καθημερινά για την πανδημία στη χώρα δείχνουν το αντίθετο.

Πάνω από ΗΠΑ, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία αναφορικά με τους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους

Το ίδιο «ανάποδα» δείχνουν τα πράγματα για τη χώρα μας και τα στοιχεία των «Financial Times» που τοποθετούν τη χώρα μας πάνω από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τους θανάτους από κορονοϊό ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα από τις 24 Νοεμβρίου πέρασε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία στο μέσο όρο νέων θανάτων από κορονοϊό ανά 100.000 κατοίκους. Παράλληλα κατέγραφε 0,78 νέους θανάτους, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 0,76, της Βρετανίας 0,66 και των ΗΠΑ 0,48.

Σημειώνεται ακόμα ότι από την περασμένη Τρίτη η αντίστοιχη καμπύλη που δείχνει τους νέους θανάτους στη χώρα ανά 100.000 πληθυσμού είναι σχεδόν κατακόρυφη, παρά τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Στις 25 Νοεμβρίου η Ελλάδα κατέγραφε από 0,78 της προηγούμενης μέρας, 0,82 νέους θανάτους και την Πέμπτη 0,87.

«Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών» για κάποιο εμβόλιο

Ο υπουργός Υγεία, Βασίλης Κικίλιας, συνεχίζοντας τη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα εμβόλια για τα οποία έχει υπογράψει συμβάσεις η ΕΕ δεν έχει βγει σε κυκλοφορία, ενώ η ακριβή ημερομηνία για αυτό δεν υπάρχει.

Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός σημείωσε ότι οι προμήθειες των εμβολίων είναι κεντρικά σχεδιασμένες από την Ε.Ε. και όπως είπε «την ίδια μέρα που θα τα έχουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, θα τα έχουν και οι Έλληνες. Ο Πρωθυπουργός, που από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα παρακολουθεί και συντονίζει σε όλα τα επίπεδα τη διαχείριση αυτής της κρίσης, έδωσε εντολή για εκπόνηση ενός λεπτομερούς Επιχειρησιακού Σχεδίου, βάσει του οποίου θα εμβολιαστούν με ασφάλεια, με οργάνωση και σωστή ιεράρχηση οι πολίτες», ανέφερε.

Ειδικότερα σε σχέση με το «Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19», ο ίδιος είπε πως «προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα. «Αν χρειαστεί και έχουμε πάνω από δύο εγκεκριμένα εμβόλια, μπορεί να επεκταθεί και άλλο. Το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός, καθώς σταδιακά, με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό. Μέχρι τότε, όμως, θα δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή», υπογράμμισε.

Τέλος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και αναφέρθηκε στους νεκρούς από τη πανδημία λέγοντας πως «μετράμε ήδη πολλούς νεκρούς και, όχι, δεν θα κάνω σύγκριση με τις απώλειες άλλων χωρών, ούτε θα θεωρήσω επιτυχία μια στατιστική απεικόνιση», είπε απομακρυνόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη που πανηγύριζε το γεγονός ότι στατιστικώς η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από το Βέλγιο. «Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ξεχωριστή και μοναδική», πρόσθεσε και κάλεσε άπαντες «να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια. Ας προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους, τους ευπαθείς, τους ευάλωτους, τους αδύναμους. Ας τηρήσουμε αυτά τα τρία μέτρα που θα σώσουν ζωές: Μάσκα-αποστάσεις-αντισηπτικό», είπε.

Συνάμα πρόσθεσε ότι τα παραπάνω πρέπει να τηρηθούν «όχι γιατί είναι εντολή του κράτους, όχι γιατί είναι εντολή των ειδικών, όχι γιατί είναι καταναγκασμός και πρόστιμα. Αλλά γιατί νοιαζόμαστε και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον, γιατί σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί χτίζουμε την εθνική μας αντοχή», κατέληξε.