Όπως ανέφερε, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την αγοραστική δύναμη. Επικαλούμενη στοιχεία για το μέσο ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα, σημείωσε ότι αυτό διαμορφώνεται περίπου στις 18.000 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 40.000 ευρώ στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «επώδυνη απόκλιση».

Η κ. Κουφονικολάκου υποστήριξε παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά και στους δείκτες που αφορούν την ενεργειακή φτώχεια, την αγοραστική δύναμη και τη στεγαστική επιβάρυνση. Αναφέρθηκε επίσης στην επίδοση της χώρας ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, καθώς και στους δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο, επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 70% των πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τις χαρακτήρισε «κινδυνολογία» και υποστήριξε ότι παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χωρίς σαφές πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Όπως ανέφερε, οι κυβερνητικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τα προβλήματα που, κατά την ίδια, αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για το επόμενο διάστημα, η κ. Κουφονικολάκου ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της πολιτικής της δύναμης και η παρουσία της στην κοινωνία, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Όπως τόνισε, τελικός στόχος είναι η ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, με «κουλτούρα υπηρεσίας απέναντι στους πολίτες».