Η ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στο Reuters.
 
Ο Σεντένο παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή μετά τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7.
 
Στόχος των συνομιλιών ήταν να εξασφαλιστεί στήριξη την ύστατη στιγμή από το ΔΝΤ ως προς την προσφορά ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που θα κάνει η ευρωζώνη.  Ωστόσο χθες δεν υπήρξε συμφωνία.
 
Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, ώστε μια συμφωνία να είναι έτοιμη  ως τις 21 Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους.
 
Η Αθήνα έχει λάβει τρία προγράμματα στήριξης από το 2010, με τις χώρες της ευρωζώνης να έχουν καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό, το οποίο τώρα φτάνει 230 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Το ΔΝΤ είχε συμμετάσχει στα δύο πρώτα προγράμματα, αλλά αρνήθηκε να πάρει μέρος στο τρίτο, έως ότου η ευρωζώνη συμφωνήσει για το πώς το ελληνικό χρέος, που βρίσκεται σήμερα στο 179% του ΑΕΠ, θα γίνει βιώσιμο.
ΔΝΤ και ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει πως δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του χρέους αλλά μόνο επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων.
 
Τον Μάιο του 2016 η ευρωζώνη είχε υποσχεθεί να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και των περιόδων χάριτος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τον σκοπό αυτό να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% κατόπιν.
 
Τον Ιούνιο του 2017, υπό την ισχυρή πίεση του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να παρατείνουν τις περιόδους χάριτος και αποπληρωμής των δανείων εντός ενός φάσματος που κυμαίνεται από μηδέν έως δεκαπέντε χρόνια. Οι μέσοι χρόνοι αποπληρωμής είναι σήμερα 32 χρόνια.
 
Σύμφωνα με τον Σεντένο, το πακέτο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους που θα προταθεί θα αφορά αποκλειστικά το δεύτερο πρόγραμμα (131 δισεκ. ευρώ).
 
«Όσον αφορά τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια (…) Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα».
 
Τα άλλα μέτρα στα οποία αναφερόταν ο Σεντένο αφορούν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την ευρωζώνη, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, και τη σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
 
Το ΔΝΤ εισηγείται οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του ΕΜΣ να επιμηκυνθούν στα 15 χρόνια, που είναι το ανώτατο όριο. Προτείνει επίσης να παρατείνονται αυτόματα, επ' αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών να μένει κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
 
Ωστόσο η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης επιθυμούν μικρότερη επιμήκυνση των δανείων και θέτουν βέτο στην αυτόματη παράταση της αποπληρωμής τους.
 
Αντίθετα θέλουν να γίνονται αξιολογήσεις κάθε τρίμηνο ώστε να διασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν παίρνει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και εφαρμόσει βάσει των τριών πακέτων διάσωσης.
 
Για να βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η ευρωζώνη θέλει στη συμφωνία για το χρέος να περιλαμβάνεται ένας όρος ότι αυτή θα πάψει να ισχύει, αν η Αθήνα δεν διατηρήσει το πρωτογενές της πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2022.