Υπενθυμίζεται πως κατόπιν απόφασης της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη διάταξη της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Πειραιά (170/2018), το διαβατήριο του υπόδικου εφοπλιστή είχε αφαιρεθεί, στο πλαίσιο του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αναφορικά με την υπόθεση του πλοίου Noor 1. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Οκτώβριο για να του επιστραφεί το διαβατήριο, αίτημα το οποίο και απορρίφθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο.

Δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος της περασμένης Παρασκευής ανέφερε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να του επιστραφεί το διαβατήριο και προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδονται όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρά το γεγονός πως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, η αστυνομία συνέχισε να το κρατά, στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία για όσους αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, και για όσο αυτή εκκρεμεί. Όπως αναφέρεται, ο επιχειρηματίας προχώρησε σε νέο αίτημα για επιστροφή του διαβατηρίου του στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, επικαλούμενος έναν από τους λόγους υγείας που προβλέπει ο νόμος.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., το διαβατήριο επεστράφη για δύο μήνες, αφού το αίτημα του επιχειρηματία συνοδευόταν από τα απαραίτητα επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, ενώ ξεκαθαρίζει πως ο Β. Μαρινάκης έχει έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα να μετακινηθεί εντός της ζώνης Schengen με την αστυνομική του ταυτότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως κατά το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, μετά την επιστροφή του διαβατηρίου του, ο Β. Μαρινάκης «μπόρεσε να ταξιδέψει έτσι και στη Ρωσία για τον πρόσφατο αγώνα του Ολυμπιακού με την Κράσνονταρ».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την επιστροφή διαβατηρίου γνωστού επιχειρηματία, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

«Ο αρχικά προταθείς για τον επιχειρηματία όρος απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς και κατά συνέπεια σε βάρος του δεν συντρέχει ο όρος απαγορεύσεως εξόδου. Παραταύτα η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το αφαιρεθέν διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται αφαιρεθέν, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί. Χορήγηση ή επιστροφή αφαιρεθέντος διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.
Στα τέλη Αυγούστου ο εν λόγω επιχειρηματίας αιτήθηκε την επιστροφή του διαβατηρίου του επικαλούμενος αυστηρώς έναν εκ των λόγων που επιτρέπεται η έκδοση – επιστροφή του διαβατηρίου, αίτημα που συνοδευόταν από επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, τα τελευταία επίσημα μεταφρασμένα.

Ως εκ τούτου επιστράφηκε το αφαιρεθέν διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Σημειώνεται επιπλέον ότι, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα εφόσον δεν συντρέχει περιοριστικός όρος σε βάρος του, να ταξιδεύει κανονικά με χρήση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στις χώρες Schengen, όπως και έκανε για την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ραγκούσης: Έκθετος ο Χρυσοχοΐδης

Η δημοσιοποίηση της είδησης της επιστροφής του διαβατηρίου στον Β. Μαρινάκη, και η ανακοίνωση της αστυνομίας προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που διά στόματος του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Ραγκούση, απευθύνει τρία ερωτήματα στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας μεταξύ άλλων, το γεγονός πως στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η δίκη για τα στημένα, στην οποία είναι υπόδικος ο επιχειρηματίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Γ. Ραγκούση, για την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιστρέψει το διαβατήριο στον Β. Μαρινάκη:

«Μόνο ερωτήματα προκαλούν τα τόσο καθυστερημένα κι ενοχικά αντανακλαστικά με τα οποία ο κ. Χρυσοχοίδης επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Κυριακής -πολλές μέρες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα- πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πράγματι επιστρέψει το διαβατήριο στον κ. Μαρινάκη από τέλη Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοίδης οφείλει να δώσει άμεσα τις εξής απαντήσεις σχετικά με την αίτηση του κ. Μαρινάκη που ενέκρινε η κυβέρνηση:

1.Ποια ημερομηνία ακριβώς ζήτησε να ταξιδέψει εκτός Σένγκεν και σε ποια συγκεκριμένη χώρα;

2.Για λόγους υγείας ή θάνατο συγγενικού του προσώπου ζήτησε να ταξιδέψει;

3.Το πιο σοβαρό. Πώς είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να του επέστρεψε το διαβατήριο για την περίοδο αυτών των δύο μηνών, όταν γνωρίζει ότι εντός αυτής και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η δίκη σε βαθμό κακουργήματος στην οποία ο κ. Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η δίκη της 27ης Σεπτεμβρίου καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του για το Noor1 ήταν οι λόγοι για τους οποίους μέχρι να αλλάξει κυβέρνηση, οι αρχές δεν του επέστρεφαν το διαβατήριο».