Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στο ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας του προϋπολογισμού και του ειδικού λογαριασμού για το χρέος που επιβάλλει η τρόικα, αξιολογούνται τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ που έχουν ληφθεί, συστήνεται επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με την ενίσχυση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, και καθορίζονται τα στάδια ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
 
Ακόμη θεωρούνται αναγκαίες οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική αναμόρφωση, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ζητήματα τα οποία έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών.
 
Σε ό,τι αφορά το χρέος, στο δεύτερο προσχέδιο του μνημονίου της Ε.Ε., που εκδόθηκε με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012 (το πρώτο έφερε ημερομηνία 10/11/2012), ενσωματώθηκε και το κομμάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έλειπε από το πρώτο, σημειώνοντας όμως ότι «είναι ημιτελές», καθώς εκκρεμεί το αποτέλεσμα της επαναγοράς.
 
Η έκθεση επισημαίνει, όμως, πως εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων «η Ελλάδα μετά το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών, τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιστροφή της στις αγορές».
 
Η Ε.Ε. αξιολογεί το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και της Ευρωζώνης, που συσσωρεύουν χρεολύσια για μετά το 2020, και εκτιμά ότι, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ο όγκος των πληρωμών για χρεολύσια θα είναι ιδιαίτερα υψηλός, κάτι που θα δυσχεράνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Περισσότερα:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2259502