Το παραπάνω μέτρο είχε υιοθετηθεί από την Ελβετία το 2011, με σκοπό να «θωρακιστεί» η οικονομία της χώρας. Το ελβετικό φράγκο σημείωσε ράλι της τάξης του 15% στα 0,96€, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει άνω του 30%, σημειώνοντας ράλι στα 1,1702€.


Πηγή γραφήματος: FXCM Marketscope@2015

Σε σχέση με το δολάριο, το φράγκο «πατάει» σε κέρδη της τάξης του 14% στα 1,12 δολάρια. Υπενθυμίζουμε , ότι τον Σεπτέμβριο του 2011  η Ελβετία έθεσε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ, ώστε να μην υπάρξει απειλή για τον αποπληθωρισμό και να υπάρξει στήριξη στους εξαγωγείς της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία ήρθε σε μια περίοδο μεγάλης υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου, ενώ την ίδια ώρα επικρατούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.

Το μέτρο που εφαρμόστηκε στάθηκε ικανό να προστατέψει την οικονομία της χώρας και τη «θωράκισε» από πιθανή οικονομική ζημιά, καθώς η υπερτίμηση έχει μειωθεί στο σύνολο της από την εισαγωγή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Η υπερτίμηση έχει μειωθεί στο σύνολο της από την εισαγωγή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας», αναφέρει η ανακοίνωση της SNB, τονίζοντας πως «Εάν είναι απαραίτητο, θα παραμένει ενεργή στην αγορά του συναλλάγματος για να επηρεάσει τις νομισματικές συνθήκες».

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ο δείκτης SMI του χρηματιστηρίου της Γενεύης, οποίος παρακολουθεί την πορεία 20 μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, εμφανίζει την Πέμπτη απώλειες 12,04%. Ο SMI διαμορφώνεται έτσι στις 8.093,81 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε -σε διάστημα λίγων λεπτών- ζημιά που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 60.000 έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια, κυρίως στεγαστικά, σε ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις. 
Στα 8,5 δισ. ευρώ διαμορφώνονται στα τέλη Σεπτεμβρίου τα δάνεια που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες σε ελβετικό φράγκο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Έλληνα τραπεζίτη. 
 
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η σημερινή αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να ξεκλειδώσει την ισοτιμία ευρώ/φράγκου θα καταστήσει δυσκολότερη την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων την ώρα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αγγίζουν το 33% του συνόλου των δανείων. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια είναι στεγαστικά, σημείωσε η ίδια πηγή.