X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Άδειασμα της τελευταίας στιγμής στον Αυγενάκη για την «ελευθέρας» καταδικασμένων παραγόντων στον Αθλητισμό (UPD)

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας έλαβε έγκριση ακόμα ένα νομοσχέδιο, αυτή τη φορά του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κωδικοποίηση της δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με μία τροπολογία του υπουργείου Αθλητισμού να πρωταγωνιστεί και να προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών. Συγκεκριμένα, τροπολογία που ο υπουργός Αυγενάκης κατέθεσε και αποσύρθηκε τις προηγούμενες ημέρες υπό το βάρος των αντιδράσεων, επανήλθε και ψηφίστηκε τη Δευτέρα, και επιτρέπει σε καταδικασμένους παράγοντες να διοικούν αθλητικές ομάδες ανενόχλητοι, μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη τους. UPD: Τελικά, μετά τις έντονες αντιδράσεις, η τροπολογία Αυγενάκη άλλαξε με την κυβέρνηση να εμφανίζει συνολικά έντεκα διορθώσεις, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση συμμετοχής για όσους είναι καταδικασμένοι για κακούργημα, μέχρι να υπάρξει αθωωτική απόφαση.
Άδειασμα της τελευταίας στιγμής στον Αυγενάκη για την «ελευθέρας» καταδικασμένων παραγόντων στον Αθλητισμό (UPD)
Menelaos Myrillas / SOOC
|

«Ψηφίστηκε επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που συνιστά ένα τεράστιο βήμα μεταρρύθμισης στο χώρο της δικαιοσύνης και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Αντιλαμβάνεστε πως είμαι πολύ χαρούμενος. Η προσπάθεια που γίνεται θα έχει σαν αποτέλεσμα την πραγματική σύντμηση στο χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης» ανέφερε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Κατά τον υπουργό, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί μία νέα δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί, ιδρύει νέο γραφείο για τα στατιστικά του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και ειδικά τμήματα, σε μεγάλα εφετεία και πρωτοδικεία της χώρας, που θα αντιμετωπίζουν ζητήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενέργειας, και προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, εκτός των παραπάνω, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περιελάμβανε μία τροπολογία του υπουργείου Αθλητισμού που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων τις προηγούμενες ημέρες, ενώ παρά τον ζοφερό αντίκτυπο που αναμένεται να έχει και καταγγέλθηκε, η τροπολογία παρέμεινε στο νομοσχέδιο μέχρι την τελευταία στιγμή, με την κυβέρνηση να εμφανίζει τελικά έντεκα διορθώσεις επ’ αυτής.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τροπολογία με την υπογραφή του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, που προβλέπει πως παράγοντες που έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν για κακούργημα, ακόμα και όσοι στη συνέχεια καταδικάζονται, έχουν κανονικά δικαίωμα να ασχολούνται με τα «αθλητικά κοινά». Στην ουσία, η τροπολογία θα άλλαζε την πρόβλεψη του νόμου που απαγορεύει την δραστηριοποίηση παραγόντων με κακουργηματικές καταδίκες από «τελεσίδικα» σε αμετάκλητα, κάνοντας αναγκαία την σε τρίτο βαθμό καταδίκη, και τελικά την απόφαση του Αρείου Πάγου για να αποκλειστεί ο καταδικασθείς. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, η νομοθεσία απαγόρευε στον οποιονδήποτε να διοικεί αθλητικές ομάδες εφόσον έχει καταδικαστεί τελεσίδικα, εφόσον δηλαδή έχει καταδικαστεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία έγινε γνωστή την περασμένη Πέμπτη… αναγκαστικά, κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου, καθώς δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση. Οι αντιδράσεις, μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης και χρηστών του διαδικτύου ανάγκασαν τον υφυπουργό Αυγενάκη να εμφανιστεί με «βελτιωτικές ρυθμίσεις» και φωτογραφικές διατάξεις. Στη συνέχεια, η επίμαχη τροπολογία εμφανίστηκε να αποσύρεται, για να επιτρέψει τη Δευτέρα και να λάβει την ψήφο της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ακόμα πως κατά την ολιγόλεπτη τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υφυπουργός Αυγενάκης υποστήριξε πως η τροπολογία «έχει ως στόχο να θέσει καθαρούς όρους στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών και ότι αυξάνει τους πιθανούς υποψηφίους, καταργώντας ή τροποποιώντας μια σειρά κωλύματα», ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι περιλαμβάνει «φωτογραφικές» διατάξεις. Υποστήριξε ακόμα ότι το διάστημα ενός ή δύο μηνών (για πρώην υπαλλήλους ενώσεων ή ομοσπονδιών αντίστοιχα), που απαιτείται πλέον μετά την αποχώρηση από την έμμισθη θέση, ώστε να έχει κάποιος δικαίωμα να είναι υποψήφιος, ακολουθεί τη συνταγματική επιταγή για τα κωλύματα των υποψήφιων βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη διάταξη για το κώλυμα όσων έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακούργημα ή έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα, ο υφυπουργός Αθλητισμού υποστήριξε ότι το κώλυμα συνεχίζει να ισχύει μέχρις ότου υπάρξει αθωωτική δικαστική απόφαση.

Αναλυτική η διάταξη αναφέρει:

«Τα κωλύματα της περ. β’ της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν και για τους μετόχους αθλητικής ανώνυμης εταιρείας (Α.Α.Ε.), μόνον στην περίπτωση καταδίκης του μετόχου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προυποθεσεις του προηγούμενου εδαφίου για οποιονδήποτε μέτοχο αθλητικής ανώνυμης εταιρείας, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, λαμβανομένου υπόψη και του βαθμού εταιρικής συμμετοχής, δύναται να μην χορηγεί το πιστοποιητικό της παρ. 3 του άρθρου 77Α του παρόντος νόμου.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί μη χορήγησης του παραπάνω πιστοποιητικού είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές ως προς τη συμμετοχή οποιασδήποτε Α.Α.Ε. σε αθλητική διοργάνωση. Σε περίπτωση παραβίασης της αποφάσεως της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί μη χορήγησης του ανωτέρω πιστοποιητικού, με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού επιβάλλεται σε βάρος της υπαίτιας αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής και της Α.Α.Ε, πρόστιμο ποσού από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Για την άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της σχετικής πράξης, απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου, η προηγούμενη καταβολή του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του προστίμου που έχει επιβληθεί».

«Ειδικά, οι διατάξεις που αναφέρονται σε κωλύματα συμμετοχής προσώπων, σε σχέση με τις εις βάρος τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, επαναφέρουν τον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο στις προ του 2015 -αλήστου μνήμης-καταστάσεις και δημιουργούν νέο τοπίο διαπλοκής και αδιαφάνειας» σχολίασε, μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ένοχη τροπολογία, ενώ να αποσυρθεί «η κατάπτυστη και επικίνδυνη τροπολογία» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που βοηθάει υπόδικους επιχειρηματίες να παραμείνουν στην διοίκηση αθλητικών ομάδων απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Τελικά, η τροπολογία του υφυπουργού «βελτιώθηκε» πριν την ψήφισή της, με την πρόβλεψη για αμετάκλητη απόφαση να αντικαθίσταται από την απαγόρευση συμμετοχής για καταδικασμένο για κακούργημα μέχρι την ύπαρξη αθωωτικής απόφασης.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις