Νέα μέτρα 
Η απόφαση αυτή των εμπειρογνωμόνων της τρόικας καταδεικνύει το ειδικό βάρος που δίνουν οι δανειστές στη μείωση των μισθών, αλλά και την πρόθεσή τους να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις πριν τεθεί ξανά στο τραπέζι η λήψη πρόσθετων μέτρων, δηλαδή νέων περικοπών, «αν δεν αποδώσουν όσα έχουν νομοθετηθεί».

Στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει για την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, οι επικεφαλής της τρόικας είχαν, άλλωστε, ζητήσει ανοικτά να μειωθούν οι μισθοί στα επίπεδα που βρίσκονται σε γειτονικές και ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες (όπως τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη Βουλγαρία) και να μην είναι μεγαλύτεροι από τα επίπεδα χωρών που, επίσης, αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα (όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία).

Στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα είχε συμφωνηθεί να «διασωθούν» τα δώρα και να ληφθούν νέα μέτρα κατόπιν αξιολόγησης πριν από τα τέλη του 2012, εφόσον δεν μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 15% από την εφαρμογή των νέων μέτρων: Μείωση κατά 22% των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ και κατά 32% για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, ενίσχυση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, διατήρηση της μετενέργειας του βασικού μισθού και περικοπή των επιδομάτων σε 4, κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και έκδοση αποφάσεων μόνο σε διαφορές για το ύψος του μισθού κ.ά.

Οι υποχρεώσεις 
Με βάση το Μνημόνιο έως τον Ιούλιο θα πρέπει να παρουσιαστεί χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό διά νόμου (και όχι κατόπιν αυτόματης νομοθέτησης των συμφωνιών ΓΣΕΕ – εργοδοτικών οργανώσεων) των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ και να αξιολογηθούν το έργο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Μειώσεις από 28% – 35% 
Οπως έγραψε η «ΗτΣ», τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας δείχνουν ότι:

Από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά, 3.875 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις μισθών της τάξεως του 8% έως 35% των μισθών για 20.271 απασχολούμενους. Από αυτές οι 3.817 (το 98,5%) καθόρισαν τους νέους μισθούς με ατομικές συμβάσεις για το 86,61% των εργαζομένων (17.557) προβλέποντας μειώσεις μισθών 20% έως 28%. Δηλαδή πάνω από το 22% που προβλέπει ο νόμος για τις κατώτατες αμοιβές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, περιλαμβάνοντας τα επιπλέον ποσά τα οποία χορηγούσαν οι επιχειρήσεις. Μειώσεις μισθών από 8% έως 35% έγιναν και σε άλλες 58 επιχειρησιακές συμβάσεις (σε αυτή την περίπτωση οι αποδοχές έφτασαν έως τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ).

Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών -από 50% και πάνω- γίνονται μέσω της συνεχώς διευρυνόμενης χρήσης των «ευέλικτων» συμβάσεων, δηλαδή της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας. Στο πρώτο δίμηνο του 2012, το 51,61% των νέων προσλήψεων έγιναν με «ευέλικτες» συμβάσεις και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς, ενώ καταγράφεται αύξηση-ρεκόρ στις μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε «μερικής» και «εκ περιτροπής» εργασίας (149% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2010 και 324% έως 6.940% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2011).

Εως τον Ιούλιο
Με βάση το Μνημόνιο έως τον Ιούλιο θα πρέπει να παρουσιαστεί χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό διά νόμου των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ και να αξιολογηθούν το έργο του Οργανισμού Μεσολάβησης και των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Βουλγαρία ή Πορτογαλία
Οι επικεφαλής της τρόικας είχαν ζητήσει να μειωθούν οι μισθοί στα επίπεδα που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες και να μην είναι μεγαλύτεροι από τα επίπεδα χωρών που, επίσης, αντιμετω­πίζουν δημοσιο­νομικά προβλή­-ματα (όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία).