Από μικρή ηλικία, η Έλενα Φραντζή δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Την κοπέλα ανέλαβε ένας ιερέας και η γυναίκα του. Η Έλενα ήδη από τα 10 της χρόνια είχε καταγγείλει στο Γραφείο Ευημερίας ότι ο θετός της πατέρας την κακοποιούσε σεξουαλικά και πως η μητριά της της ασκούσε σωματική βία. Ωστόσο κανείς δεν πίστεψε τις κατηγορίες της.
 
Το 2011 ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, απευθύνθηκε στον ψυχίατρο και Πρόεδρο της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης Γεώργιο Νικολαΐδη για να εξετάσει τις κατηγορίες της κοπέλας εναντίον του και να δώσει τη δική του γνωμάτευση. Ο ψυχίατρος στην έκθεση του έκανε ξεκάθαρο πως η Έλενα ήταν «πολυθυματοποιημένο» παιδί, όρος τον οποίο αποδίδουν οι επιστήμονες σε παιδιά που έχουν πέσει θύμα πολλαπλών κακοποιήσεων.
 
Όπως αποδεικνύει η σχετική έκθεση που έχει αναρτηθεί στο offsite.com.cy με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2011, αν και η Έλενα συνεργάστηκε πλήρως με τον ψυχίατρο, «η εξέταση του φερόμενου ως δράστη (σ.σ. του ιερέα) δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης συνεργασίας από πλευράς του».


 

Στις συναντήσεις της μάλιστα η Έλενα περιγράφει λεπτομερώς τα σκηνικά σεξουαλικής κακοποίησης από τον ιερέα.


 

Όπως φαίνεται και στην έκθεση που φέρνει στη δημοσιότητα το offsite.com.cy, ο ψυχίατρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιερέας απέτυχε ως όφειλε να προστατεύσει την Έλενα και ότι αληθεύουν όλες οι κατηγορίες της περί κακοποίησης. Ωστόσο, η έκθεση «ρίχνει στα μαλακά» τον ιερέα, καθώς ο ψυχίατρος έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν φέρεται ως άμεσος δράστης αλλά ως συνυπεύθυνος.


 

Στις 21 Νοεμβρίου 2011 ο ψυχίατρος δρούσε πλέον μετά από πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου έχοντας την ευκαιρία να εξετάσει και τον ιερέα σε σχέση με τις καταγγελίες. Ο ιερέας αρνήθηκε τις κατηγορίες της Έλενας εις βάρος του, κατηγορώντας τους βιολογικούς της γονείς και συγκεκριμένα στην μητέρα της, αποδίδοντας της πολλαπλές σχέσεις με ερωτικούς συντρόφους. 

Σε συμπληρωμετική έκθεση, ο ψυχίατρος επαναλαμβάνει το συμπέρασμά του και δεν αλλάζει την άποψη ότι τα όσα αναφέρει η Έλενα φαίνονται αληθή, ωστόσο εκφράζει επιφύλαξη μιας και ο ιερέας έχει αρνηθεί κατηγορηματικά όσα αναφέρθηκαν. Επισήμανε για μια ακόμα φορά ότι ο ιερέας απέτυχε να προστατεύσει την Έλενα, ως κηδεμόνας. 

Παρ' όλα αυτά ο ιερέας συνεχίζε να εκτελεί το καθήκον του στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού.


 

Η Έλενα αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα. Το δικαστήριο καταδίκασε το 2013 τον ιερέα μόλις σε δύο χρόνια φυλάκισης. 
 
Εναντίον της μητέρας θετής μητέρας είχε καταχωρηθεί ποινική υπόθεση ως συνεργός στην σεξουαλική κακοποίηση της Έλενας, όμως η δίκη δεν θα συνεχιστεί μετά την αυτοκτονία της 29χρονης καθώς αποτελούσε τη βασική μάρτυρα.
 
Έπειτα από δύο χρόνια, αφού ο ιερέας είχε εκτίσει την ποινή του, επέστρεψε το 2015 στα καθήκοντα του, παρά τις κατηγορίες εναντίον του και παραβλέποντας την έκθεση που είχε συστηθεί από ψυχίατρο για την Ιερά Σύνοδο.
 
Το γεγονός είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία της νεαρής κοπέλας η οποία αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές της ως κοινωνική λειτουργός. Την Παρασκευή 23 Μαρτίου η 29χρονη βρέθηκε αναίσθητη στο σπίτι της στη Λεωφόρο Τσερίου, στην Κύπρο, και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της. αναμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας τα οποία θα δείξουν τι προκάλεσε τον θάνατο της, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για αυτοκτονία.