Ελεύθεροι αφέθηκαν τη Δευτέρα οι υπόλοιποι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί από τους συνολικά οχτώ, οι οποίοι κατέφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016. Όπως και οι πρώτοι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί, έτσι και οι υπόλοιποι κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού. Οι εν λόγω στρατιωτικοί αποφυλακίστηκαν διότι παρήλθε το ανώτατο όριο κράτησης 18μηνών, και πλέον θα διαμένουν σε απόρρητη τοποθεσία υπό την ασφάλεια των αστυνομικών αρχών.
 
Υπενθυμίζεται ότι και οι οχτώ Τούρκοι είχαν αιτηθεί να φύγουν από την Ελλάδα, και να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ οι δικηγόροι τους είχαν ζητήσει και την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό να ταξιδέψουν νομίμως σε χώρα της επιλογής τους, ώστε η επίλυση της υπόθεσης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας από τις πιέσεις της Τουρκίας.
 
Η ελληνική Δικαιοσύνη, με απόφαση που επικυρώθηκε σε ανώτατο βαθμό από τον Άρειο Πάγο, έχει απορρίψει το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8» στην Τουρκία. Επιπλέον, ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί για το αίτημα της Τουρκίας, πως οι οκτώ δεν μπορεί να εκδοθούν για να δικαστούν στη γείτονα διότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
 
Επιπλέον, τον Ιανουάριο το Διοικητικό Εφετείο είχε κάνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για την αναστολή χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, να δηλώνει ότι υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις πως» οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα είναι πραξικοπηματίες. 
 
Απέναντι στην απόφαση αυτή, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε απορρίψει με ισχυρή πλειοψηφία το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων, που πρώτη είπε ναι στη χορήγηση ασύλου. 

Απογοητευμένη από τον «ανδρικό λόγο» του Τσίπρα η Τουρκία

Μετά την απελευθέρωση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Νομίζαμε ανδρικό το λόγο του κ. Τσίπρα ότι θα επιστρέψει τους οχτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε», ανέφερε και πρόσθεσε πως υπάρχει πολιτική πτυχή πίσω από την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε απογοητευμένος από τον Αλέξη Τσίπρα και υπονόησε πως η Ελλάδα δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και προστατεύει γκιουλενιστές. Άφησε σαφέστατες αιχμές, αναφέροντας πως η απόφαση αυτή έχει πολιτική κατεύθυνση.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Σε σχέση με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει να επιστρέψει τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους παρέχει στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ανδρικό λόγο τον λόγο του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική πτυχή”»,

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση για χορήγηση ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς, η Άγκυρα είχε αντιδράσει και πάλι με οργισμένο ύφος. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε τονίσει σε ανακοίνωση του πως η τότε απόφαση του ΣτΕ προσβάλει το τουρκικό έθνος και δείχνει ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες.

«Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματία Suleyman Ozkaynakcim. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι χώρα που προστατεύει και δίνει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες.

Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση αυτή που προσβάλλει βαθύτατα την συνείδηση του τουρκικού έθνους. Ελπίζουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, λαμβάνοντας αντίστοιχα προκατειλημμένες αποφάσεις».