Η Ρακέτε αντιμετώπιζε επιβολή προστίμου 50.000€ και ποινή φυλάκισης από 2 έως 10 έτη για τις κατηγορίες της προώθησης της παράνομης μετανάστευσης, της αντίστασης κατά της αρχής καθώς επίσης και για παράβαση του νέου νόμου Σαλβίνι, που απαγορεύει σε διασωστικά πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, να δέσουν σε ιταλικά λιμάνια. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η Γερμανίδα καπετάνισσα δεν παρέβη το νόμο και ενήργησε με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ σχετικά με την σύγκρουση του Sea Watch με σκάφος του ιταλικού λιμενικού, η Ράκετε στην απολογία της ζήτησε συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ατύχημα και εξήγησε ότι μόνη της έννοια ήταν η προστασία των μεταναστών που βρίσκονταν στη θάλασσα για πάνω από δυο εβδομάδες.

«Είμαστε ανακουφισμένοι που η καπετάνισσά μας είναι ελεύθερη!. Δεν υπήρχε νομικό έδαφος για να κρατείται φυλακισμένη, καθώς το μόνο της «παράπτωμα» ήταν ότι επέβαλε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μεσογειο και ανέλαβε την ευθύνη ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται να το κάνουν» έγραψε ο λογαριασμός στο twitter του Sea Watch, γνωστοποιώντας το γεγονός

Από την άλλη πλευρά, άμεση ήταν η απάντηση του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος, με ανάρτησή του στo facebook, επιτέθηκε στην ιταλική Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε την Ράκετε ξανά «εγκληματία» και «κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια». Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απελάσει από τη χώρα την Ράκετε.

Να σημειωθεί ότι οι δωρεές προς την Μ.Κ.Ο.  Sea – Watch, έχουν ξεπεράσει το 1.000.000€, με την οργάνωση να δηλώνει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν φυσικά για τα δικαστικά έξοδα της Ρακέτε αλλά και για την αγορά νέου πλοιαρίου σε περίπτωση που το Sea – Watch 3 παραμείνει κατασχεμένο από τις αρχές της Ιταλίας. Η πλοίαρχος, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της.