Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θα στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό τους ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ. Στην ταραγμένη περιοχή μας, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί. Πρόκειται για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό, πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Έκανε λόγο για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, στον οποίο «κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα». Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί».

Αοριστολογίες της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιχείρησε να άρει αποστάσεις και να στηρίξει στα λόγια την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Έκανε γενικά και αόριστα λόγο για καταπολέμηση των τρομοκρατών και των τρομοκρατιών ενεργειών.

«Συζητήσαμε τα γεγονότα στην περιοχή μας και την υιοθέτηση πολιτικών από ορισμένους που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που θέλουν να απειλήσουν την ειρήνη. Επίσης, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο σε ό,τι αφορά τις αμυντικές σχέσεις» είπε.

Συμφωνήσαμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο κι αναφερθήκαμε στην κατάσταση στη Λιβύη, όπου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση, η οποία θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνήσαμε και στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσουμε τις χώρες που την υποστηρίζουν. Πρέπει να λογοδοτήσουν οι χώρες που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, βοηθούν τους τρομοκράτες και τους ενθαρρύνουν. Συμφωνήσαμε επίσης ότι η παγκόσμια τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία κι απορρίπτουμε κάθε προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας».

Δεν πτοείται η Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως δεν πτοείται από τις παρατηρήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ζητώντας και πάλι την αποστρατιωτικοποίηση τεσσάρων νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου, Σάμου) και κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η Τουρκία ανανέωσε έως τις 23 Νοεμβρίου τις έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας νέα Navtex, κόντρα στις όποιες προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιφυλάσσεται να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο.

Νέα τουρκική Navtex για το «Oruc Reis»