Ενόψει της εκδήλωσης της Δευτέρας στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος εργασιών και των πολιτικών προτεραιοτήτων της βουλγαρικής προεδρίας, ο εκτελών χρέη πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα για περισσότερο από ένα χρόνο, επιτετραμμένος Βεσελίν Ιβάνοβ, σκιαγραφεί τους βασικούς στόχους της, ενώ προχωρεί και σε εκτενή ανάλυση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και των προοπτικών ανάπτυξής τους, με έμφαση την ενέργεια.

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα τονίζει πως η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι κοινή άποψη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, σημειώνοντας πως με πρωτοβουλία της χώρας του, η Σόφια θα φιλοξενήσει, στις 17 Μαΐου, τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, προσδοκώντας να αποτελέσει ένα είδος συνέχισης του διαλόγου που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003.

Εστιάζοντας στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, τις χαρακτηρίζει άριστες και διευκρινίζει πως απόδειξη είναι ο ενεργός πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει τον συμβολισμό ότι η πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Βούλγαρου Προέδρου σε χώρα της περιοχής ήταν στην Ελλάδα και επισημαίνει πως με τα χρόνια οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει στρατηγική εταιρική και συμμαχική σχέση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στη βάση της φιλίας και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. «Οι δύο χώρες είναι εγγυητές για τη σταθερότητα και την πρόοδο των Βαλκανίων» διαμηνύει χαρακτηριστικά ο επιτετραμμένος της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα συμπυκνώνοντας τη σημασία των δύο χωρών για την ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερα σημαντική πτυχή για τις διμερείς σχέσεις θεωρεί την ενέργεια, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό εταίρο σε αυτόν τον τομέα. Εστιάζοντας περαιτέρω στη συνεργασία των δύο χωρών στα ενεργειακά, αναδεικνύει πως η υλοποίηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) είναι ιδιαίτερης σημασίας, τόσο για την εισαγωγή φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές για τις δύο χώρες και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου Βορρά-Νότου για την Ευρώπη. Προσθέτει μάλιστα, πως ο αγωγός IGB αποτελεί έργο κλειδί, ενώ ξεχωρίζει ταυτόχρονα τον αγωγό TAP (τον Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, ο οποίος αποτελεί μέρος του Νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου) και την πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και σύσφιξης της συνεργασίας των δύο χωρών, ο Ιβάνοβ εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια και δυναμική, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα, παραθέτει τις δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστήμης, της παιδείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Τέλος, για το ονοματολογικό ζήτημα με την ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία εξέφρασε την Τετάρτη την αισιοδοξία της για την επίλυσή του από τα πιο επίσημα χείλη. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα με το «συνταγματικό» της όνομα, μιλώντας απλώς για Σκόπια και εξέφρασε την υποστήριξή του σε απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι εάν οι Τσίπρας και Ζάεφ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Βουλγαρίας «αμέσως θα τη δώσω».