«Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει μακροπρόθεσμα πλεονάσματα 3% και 4%» είπε ο Γκ. Χαρδούβελης για να προσθέσει ότι υπάρχει αύξηση απαισιοδοξίας στην κοινωνία.

Άφησε, παράλληλα, αιχμές για τη διαπραγμάτευση του 2015 τονίζοντας ότι είχε ως συνέπεια να ανεβεί το ονομαστικό χρέος της χώρας κατά 50 δισ. και γενικότερα να χαθούν τουλάχιστον 20 δισ. (2.000 ευρώ ετησίως ανά πολίτη).

Σε αντιπαράθεση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι το 80% του προβλήματος είναι στην Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη λειτούργησε τιμωρητικά και δεν άφησε περιθώρια για ανάσα.

«Η Ευρώπη πλέον δεν ενδιαφέρεται το ίδιο για εμάς. Είμαστε πλέον μόνοι μας, η τύχη είναι στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε σημειώνοντας ότι «θα υπάρχει περισσότερος χώρος να αναπνεύσει η Ελλάδα».

Βελκουλέσκου: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει

«Χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας στο πάνελ συνεδρίου του Εconomist με θέμα 

Έκανε επίσης σαφές ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δημοσιονομικά, ακόμα και αν ληφθούν όλα τα μέτρα, ενώ ζήτησε να ξεκαθαρίσουν και να ποσοτικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.

Το ελληνικό αίτημα 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής του πάνελ έκανε λόγο για ελληνικό αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5-2% του ΑΕΠ μετά το 2018 (από 3,5% του ΑΕΠ) δεσμευόμενος έως τότε να τηρηθούν οι μνημονιακοί στόχοι, αλλά στελέχη των θεσμών έφεραν αντιρρήσεις κάνοντας λόγο για  πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για χρόνια μετά.

Για την υποχρέωση περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία – είπε –  ότι πολύ λίγες χώρες το κατόρθωσαν μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν κίνδυνοι για τις μακροπρόθεσμες επίσης αναπτυξιακές προοπτικές και χρειάζονται χρήματα για επενδύσεις, ανέφερε.

Για το χρέος, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τη δέσμευση του Eurogroup για όριο χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ «αλλά θέλουμε να δούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα την υλοποίηση των μέτρων».

«Θέλουμε την ποσοτικοποίηση και τη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους όσο το δυνατό πιο σαφώς και πιο σίγουρα, για να έχει η Ελλάδα καλύτερη πρόσβαση στις αγορές».


Χουλιαράκης: Κίνδυνος ο εφησυχασμός

«Αντιμετωπίζουμε και κάποιους κινδύνους» πρόσθεσε ο Γ. Χουλιαράκης, τονίζοντας: «Αν θα ανέφερα έναν κίνδυνο,  αυτός θα ήταν  ο εφησυχασμός» επισήμανε.

Εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα έρθει το τρίτο τρίμηνο, αλλά για να κλείσει το χάσμα έως το 2021 θα πρέπει να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, είπε «και χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον» για αυτόν τον λόγο.

Κοστέλο: Γεμάτη εκπλήξεις η δεύτερη αξιολόγηση

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο έκανε λόγο για «πακέτο των μέτρων πραγματικά  τεράστιο,  μία προσαρμογή 3% του ΑΕΠ». Εξήγησε ότι για την δεύτερη αξιολόγηση «έχουμε ξεκινήσει ήδη την δουλειά» και είπε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι γεμάτη εκπλήξεις».

Εξήγησε ότι «η πρώτη αξιολόγηση ασχολήθηκε με το δημοσιονομικό πακέτο, αλλά  η δεύτερη αξιολόγηση θα αλλάξει στόχο». Επισήμανε ότι η επόμενη αξιολόγηση θα έχει να κάνει με την υλοποίηση των μέτρων για  παράδειγμα για τα έσοδα, για τα κόκκινα δάνεια, ή για το ασφαλιστικό, «δηλαδή από την ψήφιση θα πάμε στην εφαρμογή».

Τζιαμαριόλι: Μετά το 2018 το πλεόνασμα

Ο εκπρόσωπος του ESM Νίκολα Τζιαμαριόλι επανέλαβε ότι η δέσμευση για αποφάσεις περί πλεονάσματος είναι προσδιορισμένες για το 2018. «Μπορούμε να κάνουμε την συζήτηση τώρα αλλά η εφαρμογή είναι για μετά το 2018».

Έδωσε έμφαση στην αλλαγή στον τρόπο που υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους με βάση τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προανήγγειλε.
Τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε, «θα δούμε με το ΔΝΤ τις μελέτες βιωσιμότητας» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Και υπάρχει ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, είπε, ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί «με τρόπο προσεκτικό για να μην δοθεί το περιθώριο στους Έλληνες να επιστρέψουν σε παλαιές πρακτικές».