Άλλοτε ξεχνάμε, ή συνηθίζουμε και φτάνει ακόμα κι ο πόλεμος κι η προσφυγιά να γίνεται μια «κανονικότητα». Κι αν η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο, σίγουρα μπορεί να πυροδοτήσει τη σκέψη μας και να μας θυμίσει τους δρόμους της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Η καθηγήτρια του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης και υπεύθυνη της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου, Τζένη Σιούτη, μαζί με τους μαθητές της έφτιαξαν μία μικρού μήκους ταινία στην οποία μυθοπλαστικά ο Αισχύλος συνομιλεί με τους σημερινούς πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στην ταινία συμμετέχουν 28 μαθητές και μαθήτριες καθώς και πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας. 

Πρόκειται για την ταινία της πολιτιστικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας πολιτιστικού προγράμματος, υποστηρίχθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Ηλιούπολης και διακρίθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του διακρατικού μαθητικού προγράμματος EUFORIA αποσπώντας το βραβείο «Καλλιτεχνικής Επίτευξης».

 
Με τα λόγια της καθηγήτριας Τζένης Σιούτη: «Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, κυρίως μέσα από τη δραματική τέχνη, αποτέλεσε ανά τους αιώνες, και αποτελεί μέχρι και σήμερα, σημαντικό πολιτισμικό πρότυπο για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής και εκπαιδευτικής αυτής κληρονομιάς. Εμείς  με οδηγό τους στίχους του Αισχύλου προσπαθήσαμε να μιλήσουμε για το δράμα της σημερινής προσφυγιάς, στοχεύοντας στην άμβλυνση των προκαταλήψεων και των στερεοτυπικών προσεγγίσεων του “άλλου”, καταδεικνύοντας την ανάγκη μιας προοδευτικής στάσης ζωής, σε μια κοινωνία πλουραλισμού, αποδοχής και δημιουργίας. Το γεγονός πως η ταινία μας βρίσκει τέτοια αποδοχή μας γεμίζει χαρά και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σχολείο του πολιτισμού, ένα δημόσιο σχολείο που θα βγαίνει από τα στενά του όρια και θα έρχεται σε διάδραση με τον πολιτισμό και τις ανησυχίες της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία ανήκει, δίνοντας ελπίδα και διέξοδο στα μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά και ισχυρά εφόδια ήθους για τους μαθητές του». 
 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακάλης
Σενάριο: Τζένη Σιούτη – Γιώργος Μπακάλης
Διδασκαλία-επιμέλεια: Τζένη Σιούτη