Θα πρέπει άμεσα και έως τις 18 Οκτωβρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που εκκρεμούν από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την προθυμία της για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα ανέφερε πως το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συνεδριάσει εκτάκτως εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Ομως, ο κ. Γιούνκερ κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις έως τις 18 Οκτωβρίου.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, προσθέτοντας πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, ενώ ο επίτροπος Ο. Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να επαναφέρει την οικονομία στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πλέον η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα, καθώς όπως έλεγε αργά χθες το βράδυ πηγή του υπουργείου Οικονομικών «πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο».

Εκανε λόγο για μια «δύσκολη συζήτηση», υπογραμμίζοντας πως «η ελπίδα παραμένει ζωντανή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, που ενημέρωσε χθες το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εμφανίστηκε θετική για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι και ο κ. Ρεν αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στη χώρα μας εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ αρκετά κράτη-μέλη, κυρίως από τον κοινοτικό Βορρά, άσκησαν έντονη κριτική για την περιορισμένη πρόοδο στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αλλωστε, οι διαρθρωτικές αλλαγές μαζί με το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ αποτελούν προαπαιτούμενα για τη χορήγηση των 31,5 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η λήψη απόφασης όσον αφορά την καταβολή της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου ή σε κάποια έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωζώνης, ώστε να υπάρξει εκταμίευση εντός του Νοεμβρίου.

Από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένεται μια ισχυρή πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την έλευση της Α. Μέρκελ σήμερα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι αντίστοιχη με εκείνες που πραγματοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η καγκελάριος δεν είναι η τρόικα. Η καγκελάριος θα ταξιδέψει στην Ελλάδα όπως ταξιδεύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όπως ήρθε στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε πως το Βερολίνο έχει εντατική διμερή συνεργασία με την Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσει να «χτίσει» μια ανταγωνιστική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της χορήγησης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα, την οποία «θα πρέπει να στηρίξουμε αν αυτό δεν απαιτεί πολλά επιπρόσθετα κεφάλαια», τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τους όρους», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31,5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, αλλά και τα 5 δισ. που προβλέπονταν τον Σεπτέμβριο. Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά τη μείωση των δαπανών και το 16% την αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία «βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν, όπως είπε, να καλυφθούν με «τεχνικές λύσεις», χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση.