Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπουν τα στελέχη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO στην ΠΓΔΜ, αναφορικά με τη στάση της στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Από τη μία, ο προερχόμενος από το VMRO Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα τη Συμφωνία των Πρεσπών και δηλώνει πως θα απέχει από το δημοψήφισμα. Από την άλλη, ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καταφέρεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει κατά στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αποχή Ιβάνοφ από το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ γνωστοποίησε την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως ο Γκ. Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Κάλεσμα για καταψήφιση από το VMRO

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, διαμήνυε την Κυριακή πως δεν αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορεί να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

«Αγαπάω τη Μακεδονία όπως είναι, όπως την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Θέλω να την αφήσω στους απογόνους μας όπως το αξίζουν, υπερήφανη και καλύτερη από αυτήν που κληρονομήσαμε. Αυτό είναι το σύνθημά μας και αυτό είναι το κίνητρό μας» δήλωσε σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών ο Χρ. Μίτσκοσκι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ζάεφ πως δεν είναι σε θέση να εντάξει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουν όραμα και δεν ξέρουν πως να πετύχουν… Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα» δήλωσε.

Όπως αναφέρεται, ο ηγέτης του VMRO έκανε ειδική αναφορά σε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Σπυράκη, μιλώντας για «αδιάσειστη απόδειξη» ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα του θα χάσει την ταυτότητά της, αφήνοντας το περιθώριο στην Ελλάδα να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, εάν το θελήσει.

Ακόμη, ο Χρ. Μιτσκοσκι υπογραμμίζει πως θα πρέπει στο δημοψήφισμα να συμμετάσχουν περισσότεροι από 900.000 πολίτες, προτρέποντας όλους τους πολίτες να δηλώσουν την αντίθεσή τους χωρίς να φοβηθούν, επικαλούμενος πιέσεις και απειλές.

Παράθυρο Ντιμιτρόφ για μη δεσμευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που η αντιπολίτευση καθορίζει τη στάση της όπως αναφέρεται παραπάνω, ο επίσης προερχόμενος από το VMRO, υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος, σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν η συμμετοχή σε αυτό είναι μικρή, αφήνει παράθυρο για τελική απόφαση από τη Βουλή.

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σύμφωνα με την αναμετάδοση της Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή. Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δύο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ‘ονοματολογικό'. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη “Μακεδονία” περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. […] Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η “Μακεδονία” θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη “Μακεδονία” στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. […] Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, «σύντομα θα δούμε τι θέλει ο “μακεδονικός” λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη “Μακεδονία”. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη “Μακεδονία” επί τρεις δεκαετίες», πρόσθεσε ο Ν. Ντιμιτρόφ.