«Είναι κοινή αντίληψη ότι οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν σχέση με εμπρησμούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο “χτύπησαν” εμπρηστές», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τόσκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», υποστηρίζοντας ότι η πιο πιθανή εκδοχή είναι κάποιοι να θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία στην περιοχή.


«Κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση;»


«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορεί την ίδια μέρα που μαινόταν η φωτιά στον Κάλαμο να έχουμε 22 φωτιές στη Ζάκυνθο, και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου να έχουμε 84 πυρκαγιές, και μάλιστα τις περισσότερες στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου πολλά λέγονται και πολλά παίζονται. Μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ήταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στον μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος, αυτές οι ενέργειες, που κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς; Οικοπεδικά συμφέροντα; Κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι πυροσβεστικό ελικόπτερο εντόπισε άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν νέα φωτιά στη Ζάκυνθο, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει αυτούς που έβαλαν τους εμπρηστές.

«Υπάρχουν συμφέροντα, για οικοπεδικούς λόγους. Δεν είμαστε αφελείς να μην το γνωρίζουμε. Τα ψάχνουμε. Δεν θα το αφήσουμε έτσι, όσος καιρός κι αν περάσει», είπε, υποστηρίζοντας ότι και οι φωτιές σε Κάλαμο, Σαρωνίδα και Άλσος Βεΐκου οφείλονται σε «ανθρώπινο χέρι».

Τέλος, αναγνώρισε ελλείψεις σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αλλά υπογράμμισε ότι στην πυρκαγιά της Ζακύνθου «τα εναέρια μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα, μέσα σε 20 λεπτά».
 

Χωρίς ενεργό μέτωπο

Σημειώνεται ότι την Τρίτη είναι σαφώς βελτιωμένη η εικόνα του πύρινου μετώπου στη Ζάκυνθο, με την φωτιά να συνεχίζεται χωρίς όμως κάποιο ενεργό μέτωπο.Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών