Στα χέρια των δύο πρωθυπουργών έχει περάσει η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καθώς πλέον αναμένεται η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα από τον Ζόραν Ζάεφ για την τελική επιλογή μεταξύ των προτάσεων Νίμιτς. Το όνομα στο οποίο φέρονται να καταλήγουν στην ΠΓΔΜ είναι το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republic Severna Makedonija), με τον οδικό χάρτη για τη λύση να εκτίνεται, σε κάθε περίπτωση, έως το προσεχές φθινόπωρο.
 
Κατά πληροφορίες που μεταδίδει το News247, σε περίπτωση που οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνήσουν επί της ονομασίας, αναμένεται η συνάντησή τους για να υπογραφεί η συμφωνία, με τις ημερομηνίες να είναι ακόμη ανοικτές. Η υπογραφή, ωστόσο, μίας τέτοιας συμφωνίας, θα ανοίξει τον δρόμο σε μία σειρά εξελίξεων, μεταξύ των οποίων η συνταγματική αναθεώρησε της ΠΓΔΜ, η επικύρωση της από το κοινοβούλιο της γείτονος και δημοψήφισμα, και τέλος, η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλους δήλωσε σε συνέντευξή του στο Έψιλον ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και τόνισε, για μία ακόμα φορά, ότι οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση». Υπογραμμίζεται, ωστόσο, πως για την ΠΓΔΜ παραμένει «αγκάθι» η στάση του Προέδρου Ιβάνοφ, που δεν αποδέχεται erga omnes και τροποποίηση Συντάγματος.
 
Στον ίδιο τόνο, ο πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε πως η συμφωνία θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας. «Σίγουρα, επειδή θα πρόκειται για κύρωση συμφωνίας η οποία θα έχει και διεθνή πτυχή και εγγυήσεις, θα έρθει στη Βουλή στη φάση της τελικής της συνομολόγησης», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης την Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις που θα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του οδικού χάρτη, δηλαδή η συμφωνία θα πάει προς κύρωση στη Βουλή «με όλες τις προϋποθέσεις πλήρως εφαρμοσμένες».
 

«Στήριξη» των Αμερικανών

 
Το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για την επίλυση του ζητήματος αποκαλύπτει νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για το ζήτημα, με το State Depratment να προχωράει σε δήλωση «στήριξης» των συνομιλιών της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
 
Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της σκοπιανής υπηρεσίας της “Φωνής της Αμερικής”.
 

Ερωτήματα από τη Νέα Δημοκρατία

 
Η «διαρροή» του ονόματος στο οποίο φέρονται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εγκάλεσε την κυβέρνηση και ζήτησε απαντήσεις, για το εάν η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα». Ακόμη, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν έχει δεσμευτεί στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε η γειτονική χώρα να λάβει πρόσκληση στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
 
Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ερωτήματα αναφορικά με τη δέσμευση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου στη λύση που διαπραγματεύεται με τον Ζ. Ζάεφ.
 
Στα ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί με καθαρότητα υπέρ μιας λύσης, με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα και όχι «να προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά». Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε επίσης πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να συμμαχήσει με το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ, στο οποίο, όπως είπε, είναι εγκλωβισμένος.
 
Αναφορικά με τη στάση του Π. Καμμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως  «δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει θέμα δεδηλωμένης» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.
 
Θέση για το ζήτημα των ΑΝΕΛ πήρε και ο Ν. Βούτσης, που υποστήριξε ότι σέβεται την άποψη τους, η οποία είναι άποψη στη βάση των αρχών τους, και εκτίμησε ότι θα πολιτευτούν με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέματα κυβερνητικής συνοχής. Ταυτόχρονα όμως, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να διατυπώσει τη γνώμη πως όσοι επιμείνουν μέχρι τέλους ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική, και άρα δεν έχει δικαίωμα στη σύνθετη ονομασία η ΠΓΔΜ, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, πολύ περισσότερο που γίνεται μια προσπάθεια για σύνθετη ονομασία που θα βάζει τέλος σε οποιοδήποτε αλυτρωτικό πλαίσιο, για μια λύση που δεν θα υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Ελλάδα.

Μπαράζ συλλαλητηρίων στη Βόρεια Ελλάδα
 

Νέα συλλαλητήρια για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η επονομαζόμενη Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Τα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου σε δεκατρείς πόλεις της Μακεδονίας. Την ανακοίνωση πλαισίωσε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας τη στήριξη της αυτοδιοίκησης για τα συλλαλητήρια. Την ίδια ώρα μήνυση, κατατέθηκε κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για «εσχάτη προδοσία», με τον ίδιο να προαναγγέλλει αντίστοιχη μήνυση κατά των μηνυτών του.