Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για την ώρα έχουν εμβολιαστεί μόνο 22,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, από τους συνολικά 450 εκατομμύρια του πληθυσμού της Ένωσης των 27. Το προηγούμενο διάστημα επικράτησε αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ πολλές χώρες αντιλαμβανόμενες τις ταχύτητες χελώνας του εμβολιασμού, προχώρησαν σε διμερείς συμφωνίες για περαιτέρω προμήθεια εμβολίων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού τους.

Ωστόσο παρά την αργή ταχύτητα και τον μικρό αριθμό εμβολίων που έχουν τεθεί στην κυκλοφορία, προτάσεις όπως αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εμβολιαστικό διαβατήριο, πέφτουν στο τραπέζι των πολιτικών διαχείρισης της πανδημίας βρίσκονταν τοίχους αλλά και συμμάχους.

200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech αλλά όχι πριν το εξάμηνο

Παρά την ένταση στις διαπραγματεύσεις οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν τη Τετάρτη ότι θα παρέχουν εντός του έτους, επιπλέον 200 εκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις. Επομένως, σύμφωνα με το Euronews, η ένωση των 27 αναμένεται να λάβει συνολικά 500 εκατομμύρια δόσεις με ένα επιπλέον περιθωριο για προμήθεια 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων.

Ωστόσο η παραδόσεις φαίνεται πως θα αργήσουν καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη ανακοινώσει οι δύο εταιρείες, οι 75 εκατομμύρια δόσεις εκ του συνόλου των 200 εκατομμυρίων, δεν αναμένονται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφαιρώντας έτσι την ελπίδα της ΕΕ ότι από τη νέα προμήθεια ίσως να αυξανόταν και η ταχύτητα στους εμβολιασμούς των χωρών, η οποία φαίνεται να κινείται ιδιαίτερα αργά σε σχέση με άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε δηλώσεις του τη Τετάρτη έκανε λόγο για μεγάλη προσπάθεια από την εταιρεία του και τη BioNTech με την οποία συμπαρήγαγαν το εμβόλιο κατά της cOVID-19, προκειμένου να υποστηριχθεί η εκστρατεία εμβολιασμού τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, διευρύνωντας τη παραγωγική δυνατότητα. Από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, σημείωσε ότι «θα ξεκινήσουμε την παραγωγή στις εγκαταστάσεις μας στο Marburg αυτό το μήνα και παράλληλα έχουμε ενισχύσει το δίκτυο παραγωγής μας, με επιπλέον συνεργάτες».

Η Johnson & Johnson ζητά έγκριση του δικού της εμβολίου

Άλλο ένα εμβόλιο καλείται να εξετάσει για κυκλοφορία στην ΕΕ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), εκείνο που ανέπτυξε η εταιρεία Johnson & Johnson. Ειδικότερα ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός κατέθεσε αίτημα έγκρισης, με τον EMA να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί το αίτημα πριν από τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζονται δύο δόσεις, αυτό της αμερικανικής φαρμακευτικής χρειάζεται μόνο μία προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσοαπόκριση. Σε περίπτωση που εγκριθεί θα είναι το τέταρτο που κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος της 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εταιρείας με την επιλογή να παραγγείλει επιπλέον 200 εκατομμύρια και σε περίπτωση που το εμβόλιο εγκριθεί από τον EMA, 100 εκατομμύρια πρόκειται να παραδοθούν μέχρι τον Ιούνιο.

«Χαιρετίζω τα νέα για την αίτηση της Johnson & Johnson στον EMA», έγραψε στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να χορηγήσει έγκριση μόλις ο EMA εκφράσει θετική επιστημονική άποψη. Δεν παρέλειψε ακόμα να «υποσχεθεί» αύξηση των εμβολίων, γράφοντας πως «περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια έρχονται».

Ανησυχία στην ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πάντως άσχετα από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα, το λεγόμενο «διαβατήριο εμβολιασμού», το οποίο και εξακολουθεί να προωθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι δεν βρίσκει μόνο τοίχο στην ΕΕ αλλά έχει προκαλέσει και ανησυχία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, στην ΕΕ εγείρονται φόβοι ότι ένα τέτοιο διαβατήριο μπορεί να πυροδοτήσει διακρίσεις. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει σε κοινή γραμμή όσον αφορά τα ταξίδια από τρίτες χώρες και αυτή δεν προβλέπει διευκολύνσεις για άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκαθαρίζει ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για τα ταξίδια την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν την Covid-19 αλλά και τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια.

Ωστόσο παρά τον σκεπτικισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και υποστηρικτές της πρότασης Μητσοτάκη. Σουηδία και Δανία δήλωσαν πρόθυμες να προχωρήσουν σε εμβολιαστικά διαβατήρια, με τη δεύτερη βορειοευρωπαϊκή χώρα να ξεκινά την εφαρμογή του μέτρου από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Σουηδία εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού», με την κυβέρνηση να αναθέτει το έργο δημιουργίας της υποδομής σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργός Υγείας και τον υπουργό Ψηφιοποίησης της Σουηδίας, το σύστημα για το πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι.