Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Οι περισσότερες ελληνικές ιστοσελίδες, φιλοξένησαν πριν λίγες μέρες το video με την επίθεση του βρετανού δισεκατομμυριούχου Φίλιπ Γκρίν, σε ρεπόρτερ του Sky News όταν με τον τηλεοπτικό φακό τον «συνέλαβε» να παραθερίζει (με το γιγαντιαίων διαστάσεων σκάφος του) στην Ιθάκη.

'Όπως γράφθηκε είχε μόλις λίγο καιρό πριν αφήσει 11.000 εργαζόμενους χωρίς δουλειά πουλώντας εικονικά την αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης BHS έναντι μίας λίρας, δηλαδή κατ’ ουσίαν πτωχεύοντας την. Παράλληλα οι συντάξεις 22.000 εργαζόμενων (σε ιδιωτική  εταιρία) κινδυνεύουν από την συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση.

Το video όντως εντυπωσιάζει…

Όμως εξίσου εντυπωσιακό είναι το πώς το εν λόγω διεθνές λαμόγιο δικαιολόγησε την πτώχευση της αλυσίδας καταστημάτων όταν βρέθηκε μπροστά στην αρμόδια επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Υποστήριξε με …ιδιαίτερο στυλ ότι δε μπορούσε να κάνει κάτι για την διάσωση της εταιρίας.

(Αφελής  βέβαια και η εκτίμηση του βουλευτή που απέδωσε την πτώχευση στον …εγωισμό του επιχειρηματία, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα)

Εντυπωσιακό επίσης το ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει γίνει διάσημος εξαιτίας της φαεινής ιδέας του να εκδίδει τα μερίσματα με τα κέρδη των εταιριών του στο όνομα της γυναίκας του που είναι κάτοικος του Μονακό, έτσι ώστε να πληρώνει ελάχιστους φόρους.

Σε αυτό το video του αφιερώνουν ένα …τραγουδάκι

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πώς ο συγκεκριμένος κύριος έχει χειροτονηθεί ιππότης και τον Αυγουστου του 2010 έγινε σύμβουλος λιτότητας της κυβέρνησης του τότε προωθυπουργού Ντ.Κάμερον. Συμβούλευσε το βρετανικό κράτος για το πώς θα περιορίσει τα έξοδά του. Μάλιστα δημοσιοποίησε πολύ συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο Efficiency Review by Sir Philip Green.

Πέραν των εντυπώσεων όμως, ουσιαστικό – και κατά τεκμήριο … εξοβελιστέο από την ειδησογραφία – είναι το εξής ερώτημα:

Στην ιστορία αυτή το πολιτικό σύστημα λειτούργησε άμεσα και το κοινοβούλιο προχώρησε σε ενδελεχή εξέταση του θέματος. Η γνωστή για την αιχμηρότητα και τα αντανακλαστικά της βρετανική δημοσιογραφία επίσης. Έχουν γίνει δεκάδες προσφυγές στην δικαιοσύνη και συζητείται και σε διεθνές επίπεδο η υπόθεση.  

Πώς γίνεται – ακόμη- να κυκλοφορεί αυτός ο άνθρωπος ελεύθερος και ζάπλουτος; Τι έγινε και δεν ήταν αποτελεσματικοί  οι θεσμοί και οι πυλώνες της δημοκρατίας; 

«A penny for your thoughts» που λένε κι οι Βρετανοί.