X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

ένα καράβι για τη Γάζα

ένα καράβι για τη Γάζα
|

Ένα καράβι για τη Γάζα:  Συνεχής ενημέρωση από τη διεθνή προσπάθεια για το σπάσιμο του ισραηλινού αποκλεισμού κατά των Παλαιστινίων.

Ένα μεγάλο ταξίδι και μια μεγάλη περιπέτεια. Στα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα το TPP υποστηρίζοντας την αποστολή του Άρη Χατζηστεφάνου βρέθηκε στα βαθιά διεθνή ύδατα της αποστολής ακτιβιστών για το σπάσιμο του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας. Μια αποστολή, που παρά το βαρύ φόρο αίματος εννέα ανθρώπων, κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τα πιο τρελά όνειρα των διοργανωτών της: Να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της Γάζας, φέρνοντας στο διεθνές προσκήνιο τις συνθήκες που επικρατούν στην «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου» αλλά και να αναδείξει το αληθινό πρόσωπο του Ισραηλινού κράτους. Εκατοντάδες ακτιβιστές από τουλάχιστον 40 χώρες, επιβιβάστηκαν σε επτά καράβια φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια και κατάφεραν όσα δεν είχε καταφέρει ο ΟΗΕ και οι διπλωμάτες όλου του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες. Η καταδίκη, ακόμη και από το ΝΑΤΟ της ισραηλινής επιδρομής αλλά και το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το καθεστώς του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο ήταν μερικές μόνο από τις ανέλπιστες συνέπειες αυτής της προσπάθειας.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το οποίο συνυπάρχει χωρίς να εφάπτεται με τη δράση των ακτιβιστών, η αποστολή αποκάλυψε τις νέες ισορροπίες δυνάμεων που σχηματοποιούνται σταδιακά στη Μέση Ανατολή. Ή προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να εμποδίσει με κάθε μέσο την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, η αποκάλυψη της «στρατηγικής» συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ αλλά και η λιγότερο ή περισσότερο ειλικρινής σύγκρουση της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ ανέτρεψαν διπλωματικές ισορροπίες και πεποιθήσεις δεκαετιών.

Ο στόλος της Ελευθερίας όμως έφερε στο φως και τον παράλληλο πόλεμο προπαγάνδας που διεξαγόταν στα μέσα ενημέρωσης πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της αποστολής. Η δράση ισραηλινών «ομάδων κρούσης» στο Ιντερνετ, την οποία είχε αποκαλύψει το ηλεκτρονικό περιοδικό CounterPunch, αλλά και οι επαφές ισραηλινών διπλωματών με επιλεγμένους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, για την οποία μίλησε το Spiegel, ήταν μερικές μόνο από τις μάχες που δόθηκαν στον πόλεμο της πληροφόρησης. Παρά τον επικοινωνιακό κόλαφο που υπέστη από την αιματηρή επίθεση, το Ισραήλ έδωσε μαθήματα προπαγάνδας και μιντιακής διαχείρισης κρίσεων  καταφέρνοντας να ελέγχει για αρκετές ημέρες τη ροή πληροφοριών. Προωθώντας επιλεγμένα ή ακόμη και παραποιημένα ηχητικά και τηλεοπτικά ντοκουμέντα έστηνε τη δική του πραγματικότητα την οποία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν κατάφερναν ή δεν ήθελαν να αντικρούσουν.   Την στιγμή μάλιτα που σελιδοποιούταν αυτό το τεύχος ανακαλύψαμε ότι στο Google στην αναζήτηση φωτογραφιών η αναζήτηση των λέξεων “ship to gaza” ή “mavi marmara” δεν δίνουν αποτελέσματα σχετικά με την αποστολή!

Το TPP παρακολούθησε τις προσπάθειες του στόλου της Ελευθερίας από τη φάση της προετοιμασίας (με τις ζωντανές αναμεταδώσεις συναυλιών), την πορεία του στόλου, τη δολοφονική επίθεση, τη φυλάκιση των ακτιβιστών και των δημοσιογράφων αλλά και όσα ακολούθησαν την αποστολή.

Καθώς μάλιστα το Weekly Report ετοιμαζόταν για το ηλεκτρονικό του περίπτερο, διαρροές στον ισραηλινό Τύπο ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο γενικής άρσης του αποκλεισμού της Γάζας. Αν ισχύουν οι πληροφορίες σημαίνει ότι οι «παρέες» των ακτιβιστών έγραψαν τη δική τους ιστορία. Εάν δεν ισχύουν, το TPP θα είναι έτοιμο να καλύψει την επόμενη αποστολή τους.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις