Ένας νεκρός είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, όταν ο λέβητας στο πλοίο «Blue Horizon» εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα μέλη του πληρώματος εκ των οποίων ο ένας σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο ένας, βαριά τραυματισμένος, εντάχθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με σοβαρά εγκαύματα. Λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατέληξε.

Το θάνατο του εργαζόμενου, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, με ταυτόχρονη συλλυπητήρια δήλωση του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο υπουργός δήλωσε: «με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του 30χρονου Γ΄ Μηχανικού του Ε/Γ-Ο/Γ “Blue Horizon”. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του ναυτικού μας».

Παράλληλα, όπως αναφέρει στη δήλωσή του, έδωσε εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υ.ΝΑ.Ν.Π. «για πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό αυτό συμβάν και ήδη κλιμάκια ειδικών βρίσκονται στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό».

Πριν γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του μέλους του πληρώματος του «Blue Horizon», που ήταν και το περιστατικό που κινητοποίησε το υπουργείο Ναυτιλίας, τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, είχαν εκδώσει ανακοίνωση απαιτώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση των Σωματείων, «το εφοπλιστικό κεφάλαιο στα πρόσθετα προνόμια που συνέχισε και η κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την περίοδο της πανδημίας, ήταν η παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Από πληροφορίες μας τέσσερις (4) ναυτεργάτες Μηχανικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας (1) νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα και σε κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, από έκρηξη που εκδηλώθηκε στο λέβητα του μηχανοστασίου στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE HORIZON» της ναυτιλιακής εταιρείας BLUE STAR FERRIES, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο στα πρόσθετα προνόμια που συνέχισε και η κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την περίοδο της πανδημίας, ήταν η παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων.

Το αποτέλεσμα είναι στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών να υπονομεύονται οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι των πλοίων, να θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, ενώ η πλειοψηφία των καραβιών στην ακτοπλοΐα να είναι υπερήλικα και ασυντήρητα.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου και των υπηρεσιών του, για τη διερεύνηση των αιτιών, που προκάλεσαν την έκρηξη του λέβητα στο πλοίο, την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και αποζημίωση των τραυματισμένων ναυτεργατών και την έγγραφη ενημέρωση μας.

«Η ζωή των εργατών της θάλασσας τίθεται σε αυξημένο κίνδυνο για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, σε δική του ανακοίνωση σημειώνει πως «η έκρηξη στο λέβητα του μηχανοστασίου του πλοίου “Blue Horizon”, στο λιμάνι του Ηρακλείου, με έναν νεκρό ναυτεργάτη και τρεις τραυματίες αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων, σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας κυβέρνησης και εφοπλιστών».

Επιπλέον υπογραμμίζει πως η ζωή των εργατών της θάλασσας «τίθεται σε αυξημένο κίνδυνο για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες και διαχρονικές».

Ακόμα, τονίζοντας τις συνεχείς καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων, η ανακοίνωση αναφέρει πως αυτές «αποδεικνύουν πως δίπλα στα άλλα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, με μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των καραβιών και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποφάσισε την παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων με άμεσες συνέπειες την μείωση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων στα πλοία».

Τέλος «το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των υπηρεσιών της, για τη διερεύνηση των αιτιών, που προκάλεσαν την έκρηξη καθώς και την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των τραυματισμένων ναυτεργατών. Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αξιοπλοΐα του Ε/Γ – Ο/Γ του πλοίου «Blue Horizon» πριν από τον απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου», συμπληρώνει η ανακοίνωση.