Ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό φέρνει στο φως το «in.gr», το οποίο αφορά τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της Oil One, στη περιοχή των λιπασμάτων Δραπετσώνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ήτοι του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, επιτρέπεται πλέον στην εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη, η απόρριψη σε έκτακτες περιστάσεις, επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων προς τη θαλάσσια περιοχή της λιμενικής ζώνης. Σημειώνεται μάλιστα ότι το υπουργείο αρχικά δήλωνε αναρμόδιο, ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται πως έχει άμεση εμπλοκή και μάλιστα συνηγορία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το δημοσίευμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στις 28 Ιουλίου εξέδωσε απόφαση αναφορικά με τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της Oil One, βάσει του υπ. αριθ. πρωτ. 3122.1-Λ54/30594/25-05-2020 εγγράφου ΔΙΛΙΚΥΠ/ΥΝΑΝΠ, που υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων Λιμ. Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Βάσει της τροποποίησης – αν αυτή παραμείνει σε ισχύ καθώς υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής για διάστημα 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης – «σε περίπτωση ατυχήµατος στη θαλάσσια περιοχή, η οποία µπορεί να απαιτήσει την εντατικότερη λειτουργία της µονάδας, ή σε περιπτώσεις αδυναµίας εξυπηρέτησης της µονάδας από το δίκτυο της ΕΥ∆ΑΠ, και προκειµένου να διασφαλίζεται η αδιάκοπη λειτουργία της υπόψη εγκατάστασης, η διάθεση των επεξεργασµένων υγρών αποβλήτων θα µπορεί να πραγµατοποιείται µέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς τη θαλάσσια περιοχή της λιµενικής ζώνης».

«Άμεση μετεγκατάσταση της OIL ONE»

Καταπέλτης είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11 Αυγούστου ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας σύμφωνα με την οποία, η δημοτική αρτχή, ζητά την άμεση μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της Oil One.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «πριν μερικές μέρες αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής επισκέφτηκε την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν. Δ. και συζήτησε με την εκπρόσωπο της τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τον οικιστικό ιστό», ενώ προσθέτει πως «η δέσμευση της κα. Καραμανλή που μας δέχτηκε ήταν ότι σύντομα η Ν. Δ. θα τοποθετηθεί για το δίκαιο αίτημα των κατοίκων».

Παρόλα αυτά ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας υπογραμμίζει ότι την απάντηση «πρόλαβε» η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που δίνει την δυνατότητα στην OIL ONE να ρίχνει τα λύματα από την επεξεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων κατευθείαν στη θάλασσα. «Μάλιστα σε αυτή την απόφαση συνέβαλε και η θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας που υποτίθεται ότι προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ακόμα ο Δήμος τονίζει την πλήρη αδιαφορία των αρχών «που οι άνθρωποι της πόλης αρκετά συχνά δεν μπορούν να αναπνεύσουν, δεν αρκεί που το καρκινογόνο βενζόλιο είναι σχεδόν διπλάσιο από το όριο ασφαλείας, δεν αρκεί που ένα επικίνδυνο μείγμα πτητικών αερίων απ’ την επεξεργασία πετρελαιοειδών δηλητηριάζει τους πνεύμονες των κατοίκων της πόλης, πρέπει και το ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον να υποστεί παραπέρα επιβάρυνση».

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως:

  • Ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν πρέπει, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει αυτή την απόφαση.
  • Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα στηρίξει τα κέρδη των επιχειρηματιών ή τις ζωές μας.
  • Θα πρέπει να μας απαντήσει ποια είναι η θέση της για την τροπολογία που έχει καταθέσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Ο λαός της πόλης, οι μαζικοί φορείς του, το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτούν καμία νέα αδειοδότηση στις βιομηχανίες που λειτουργούν στην πόλη.

Άμεση μετεγκατάσταση της OIL ONE, της LAFARGE και των δεξαμενών πετρελαίου των ΕΛΠΕ».

«Ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον»

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», σημείωσε πως «είναι αν μη τι άλλο πρόκληση. Ενώ περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα του δήμου – έχουμε καταθέσει τροπολογία που ζητά τη μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων -, βλέπουμε αντί για απάντηση μία ακόμη διευκόλυνση προς τη συγκεκριμένη επιχείρηση που θα δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον», υπογράμμισε ο Χρ. Βρεττάκος.