«Κύμα» Αμερικανικών δυνάμεων που προωθούνται από διάφορα σημεία της Ευρώπης προς βάσεις της Μέσης Ανατολής καταγράφει το ρεπορτάζ του στρατιωτικού ιστότοπου Militaire.gr στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας την Τρίτη, και λίγες ώρες πριν το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Τραμπ. Όπως αναφέρεται, ελικόπτερα CHINOOK και Black Hawk, προσγειώθηκαν πριν από λίγο στην Ελευσίνα, μεταφέροντας προσωπικό για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Ελευσίνα για περίπου 48 ώρες, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, αφού ανεφοδιαστούν για ακόμα μία φορά εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Καθημερινή έχει προαναγγείλει πως στις 13 Ιανουαρίου αναμένονται στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, «για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές».

Μία ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, ο ίδιος ιστότοπος καταγράφει τέσσερα ελικόπτερα Chinook και έξι Blackhawk προσγειώθηκαν το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Ρόδου, σημειώνοντας πως πρόκειται για τα ίδια που προσγειώθηκαν την Τρίτη στην Ελευσίνα. Όπως αναφέρεται, μετά τον ανεφοδιασμό τους θα πετάξουν για τις βάσεις της Μέσης Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί πως στις φωτογραφίες που παραθέτει το ρεπορτάζ, φαίνονται και κάποια ελικόπτερα με διακριτικά που παραπέμπουν σε υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της Καθημερινής από το περασμένο Σάββατο και πριν από την έξαρση της έντασης και της επιχείρησης «Μάρτυρας Σολεϊμάνι» του Ιράν, αποκαλύπτει ευρύτερη κινητικότητα στον ελλαδικό χώρο, καθώς μετέδωσε πως στην 115 Πτέρυγα Μάχης προσγειώθηκαν τέσσερα ελικοφόρα τύπου «Οσπρεϊ» (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις «καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, «τα έξι αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μετά την επιδείνωση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, απότοκο της δολοφονίας Σουλεϊμανί, αλλά και της ενορχηστρωμένης απόπειρας εισβολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Ριζοσπάστη την Τετάρτη ανάφερε πως οι Αμερικανοί επανέρχονται με νέο αίτημα για αποστολή φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επανέρχεται στο τραπέζι, μετά την προ μηνών «επιφύλαξη» της ελληνικής πλευράς, με στόχο τη συμμετοχή στις περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ.

Όπως αναφέρεται, στη Μεσόγειο πλέει αυτή τη στιγμή το ελικοπτεροφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ «USS Bataan», το οποίο είναι φορτομένο με εκατοντάδες πεζοναύτες και πλαισιωμένο από τα συνοδευτικά του πλοία «USS New York» και «USS Oak Hill», με κατεύθυνση προς το Σουέζ και τον Περσικό. Εξάλλου, η Σούδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για υποστήριξη του στολίσκου, τον ανεφοδιασμό και όποια άλλη υπηρεσία χρειαστεί.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Militaire.gr από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Ρόδο την Τετάρτη: