Της Μαρίνας Μάνη στο capital.gr

 

Οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τρόικας έχουν εξελιχθεί σε σκωτσέζικο ντους με το πακέτο να ανοιγοκλείνει κάθε φορά που είτε πέφτουν στο τραπέζι «άκαιρα ζητήματα» (όπως η μείωση των αποζημιώσεων) είτε επανέρχονται αιτήματα που, θεωρητικά, είχαν αποσυρθεί (όπως οι απολύσεις στο δημόσιο και οι περαιτέρω περικοπές σε υπουργεία που, κατά τους υπουργούς, βρίσκονται ήδη στο κόκκινο).
 
«Θηλιά» οι ημερομηνίες
 
Κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν ευθέως πια για «παιχνίδι καθυστερήσεων» από την πλευρά των δανειστών, με στόχο, όπως λένε, να «χαθεί» και η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου (όπως «χάθηκε» το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας) σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της τρόικας, την έγκριση για εκταμίευση της δόσης και το πράσινο φως για την επιμήκυνση.
 
Το ορατό πια ενδεχόμενο να παραπεμφθούν οι αποφάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Νοεμβρίου ισοδυναμεί με εφιάλτη για το κυβερνητικό επιτελείο. Κι αυτό διότι, χωρίς τη δόση, ούτε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορεί να «τρέξει», ούτε στην αγορά θα «πέσει» η πρώτη δόση από τις οφειλές του Δημοσίου (σ.σ. 4,5 δις ευρώ σε σύνολο περίπου 8 δις). Με κίνδυνο, προσθέτουν, «να βαρέσουν επιχειρηματικά κανόνια» που θα τινάξουν στον αέρα το όποιο καλό κλίμα καλλιεργήθηκε μετεκλογικά.
 
Να μη ψηφίσουμε τα μέτρα, εάν...
 
Για τον λόγο αυτό, πυκνώνουν οι εισηγήσεις στον Αντώνη Σαμαρά να μην ψηφισθεί το πακέτο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής («ακόμη κι αν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα») ώστε να απαιτήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να εκπληρώσουν κι αυτοί τις δεσμεύσεις τους προς την χώρα. «Αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για πολιτική διαπραγμάτευση», είναι το επιχείρημα. 
 
Ο κ. Σαμαράς παραμένει – κατά τις πληροφορίες – διστακτικός σε ένα τέτοιο ρίσκο, φοβούμενος ότι εάν μεταβεί στις Βρυξέλλες χωρίς ψηφισμένο το πακέτο θα τροφοδοτήσει την τιμωρητική διάθεση των σκληρών της Ευρώπης.
 
 
Ταραχή από τη «λίστα Λαγκάρντ»
 
Το δεύτερο συστατικό … του κοκτέιλ, η «λίστα Λαγκάρντ», προκαλεί ήδη μεγάλη ταραχή στο κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό.
 
– Ηδη, λειτούργησε ως θρυαλλίδα στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο (και πρώην πανίσχυρο κυβερνών κόμμα). Ο Γιάννης Ραγκούσης το αξιοποίησε ως αφορμή για να αποχωρήσει – και επισήμως – από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι πληροφορίες για τη σημερινή σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας παραπέμπουν σε πολεμικές ανταποκρίσεις.
 
“Σπάει” το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 
 
– Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, απαιτεί να δοθούν απαντήσεις, ενώ στελέχη της ομολογούν ότι η τροπή που πήρε η υπόθεση, όσον αφορά τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου, “αποδυναμώνει ή και σπάει το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που πήγε να διαμορφωθεί”.
 
 
Περισσότερα: