Πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων της τριμερούς συνάντησης, ο Μπ. Νετανιάχου έδωσε έμφαση στο θέμα της ενέργειας και της ανάπτυξης του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου και στάθηκε και στην Μέση Ανατολή, κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στη Συρία.

«Θα συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τη Συρία και για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα σημαντικό και μεγάλο έργο. «Είναι ένα μεγάλο έργο, μπορεί και να γίνει ένα από τα μεγάλα υποβρύχια έργα παγκοσμίως και φυσικά το θεωρούμε σημαντικό. Εξίσου σημαντικό θεωρούμε είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα, και αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».

Ο Ν. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για την πρόσκληση, υποστηρίζοντας πως και οι τρεις χώρες αγαπάνε την ειρήνη και την δημοκρατία και θέλουν ένα σχέδιο ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή. «Ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε στο Ισραήλ και να συζητάμε μαζί σας καθώς και με το φίλο μου, τον κ. Ν. Χριστοδουλίδη από την Κύπρο. Θα συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τη Συρία και για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης. Είμαστε τρεις χώρες που αγαπάμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και για το λόγο αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Έχουμε πολλές νέες ιδέες και σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και εξέφρασε την επιθυμία του για διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής. Η συνεργασία μας αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας και προσβλέπω στις σημερινές διαβουλεύσεις, και μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες και αποφάσεις όχι μόνο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπως τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. Το απόγευμα της Παρασκευής οι Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης θα μεταβούν στο Κάιρο όπου θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σ. Σούκρι, για την «περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας».