Την πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη κάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο Γ. Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.
Η συζήτηση είχε ως βασικό στόχο τη κοινή συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, στην εξεύρεση «κοινών συνισταμένων» για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων. Μάλιστα για αυτό το λόγο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάσκεψη επρόκειτο να δημιουργούταν μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών και αξιωματούχων που θα επεξεργαστούν συγκεκριμένα σχέδια για διάφορους τομείς συνεργασίας αλλά και υποστήριξής τους από την κάθε χώρα. Επιπλέον στο περιθώριο της διάσκεψης έγιναν διεργασίες με σκοπό τη διεκπεραίωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διεμήνυσαν ότι συμβαδίζουν απόλυτα με τις ελληνικές και Κυπριακές θέσεις για την ενέργεια αλλά και την άμβλυνση των τομέων συνεργασίας των χωρών ώστε να συμπεριλαμβάνει και τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια.
Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έκανε δήλωσε ικανοποιημένος ως προς την κοινή υπουργική δήλωση στήριξης των ελληνικών και κυπριακών θέσεων σχετικά με τα θέματα ενέργειας που αφορούν και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Δεν πρόκειται, για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός.
Ο Ισραηλινός υπουργός, Στάινιτζ δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της». Ακόμα πρόσθεσε ότι η ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις, όπως και στη περίπτωση της Κύπρου αλλά ενισχύει και τη συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο.
Ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για τις τουρκικές παραβιάσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να ενταθεί η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες ώστε να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή της Α. Μεσογείου, συμφωνώντας και αυτός με τη σειρά του στο γεγονός ότι η ενέργεια συμβάλλει στη συνεργασία.
Από μεριάς του ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ενέργεια αποτελεί γέφυρα για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη παραπέμποντας στο Ισραήλ. Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί «ενεργειακή γέφυρα» της ΕΕ για έργα όπως οι αγωγοί φυδικού αερίου TAP, IGB καθώς και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας.
Όσο αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Α. Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα μέσω της ελληνικής επικράτειας, η διάσκεψη αποφάσισε την επιτάχυνση των εργασιών και τη συνεργασία με το ιταλικό κράτος.
Ο Κύπριος υπουργός μιλώντας σχετικά με τον East Med υπογράμμισε ότι αποτελεί βούληση όλων των συμμετεχουσών στη διάσκεψη χωρών, η δημιουργία του συγκεκριμένου αγωγού καθώς η Α. Μεσόγειος εξελίσσεται λόγω της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων πρόκειται να αποτελέσει σταθμό ανεφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο.
Κοινή επιθυμία των τριών χωρών και των ΗΠΑ να δημιουργηθεί διάδρομος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η περιοχή, με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει και όσες πιθανόν θα υπάρξουν στο μέλλον, εξελίσσεται σε εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.