Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας, ζητώντας την καθαρή στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση των δύο ανδρών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για διάφορα θέματα, αλλά κυρίαρχη σημασία έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισε ότι υφίσταται «τόσο έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι η σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και τις ΗΠΑ «έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση». Παράλληλα προσκάλεσε τον Μ. Πομπέο να επισκεφτεί την Αθήνα για τη δεύτερη φάση του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, υποστήριξε ότι συζήτησαν και για «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Ο Μ. Πομπέο δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο NATO. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «είχα μια καλή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο NATO. Προσβλέπουμε στη συνεχεία της στενής συνεργασίας μας για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, δηλώνοντας με ανάρτησή του στο Twitter ότι «ήταν μία σημαντική ευκαιρία να συναντηθώ με τον γερουσιαστή Μενέντεζ , να του εκφράσω τις ευχαριστίες, την ευαρέσκεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για τη γνωστή νομοθετική του πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σε ερώτηση για την πρόσφατη τοποθέτηση του πρόεδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει ως εχθρό της Τουρκίας, ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ απάντησε ότι ως θέση αρχής θεωρεί ότι διακρίνεται από αυτούς που αντιτίθενται στα σχέδια του. Όπως μάλιστα εξήγησε, αυτό που επιζητεί είναι η ειρήνη και η ευημερία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «όταν η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του δικού της λαού, όταν η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και όταν η Τουρκία διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και όταν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τελικά κάνει το πιο αδιανόητο πράγμα με την αγορά αλλά και την παραλαβή του S-400, τότε τα πράγματα είναι περισσότερο από απλώς χλωμά. Και δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα από ό,τι πρεσβεύει το ΝΑΤΟ. Και έτσι υπάρχουν συνέπειες γι ‘αυτό. Και αν ο πρόεδρος Ερντογάν σκέφτεται ότι οι συνέπειες γι ‘αυτό με κάνουν αντίπαλο του κράτος, τότε ας έτσι είναι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αποδεχθώ αυτόν το όνομα».