Νέα στοιχεία σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές φέρνει στο φως της δημοσιότητας το EUobserver επικαλούμενο έγγραφα που έχει στη διάθεση του.

Πρόκειται για ένα απαντητικό email από την Frontex το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από σχετικό αίτημα, και αποδεικνύει η Ελληνική Ακτοφυλακή έδωσε εντολές για την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία. Το εν λόγω email έχει ημερομηνία 6 Μαρτίου 2020, και αναφέρεται σε περιστατικό όπου η Ακτοφυλακή της Δανίας αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές που έλαβε για την επαναπροώθηση στην Τουρκία προσφύγων που βρίσκονταν σε μια μικρή βάρκα κοντά στην ελληνική ακτογραμμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euobserver, o επικεφαλής της Frontex Φεμπρίς Λεζερί έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο παραπάνω περιστατικό, κάνοντας λόγο για «παρανόηση» και ότι ήταν μεμονωμένο, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο το εννιά σελίδων email αποδεικνύει ότι πρόκειται για άμεση εντολή, καθώς καταγράφεται ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε πράγματι λάβει εντολές για την επαναπροώθηση. «Το Κέντρο Ελέγχου της Ελληνικής Ακτοφυλακής έδωσε εντολή σε πλήρωμα της Δανικής αντίστοιχης υπηρεσίας να επιβιβάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες σε λαστιχένια βάρκα και να τους συνοδεύσει μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει -παρά το πλήθος ρεπορτάζ και στοιχείων σχετικά με ελληνικά pushback- να αρνείται ότι υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Μάλιστα, στο τότε επιχειρησιακό κομμάτι αναφέρεται πως οι Δανοί ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους για την εντολή και εκείνοι την ακύρωσαν. «Εγκρίθηκε μια νέα εντολή για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Κω» τελικά.

Από την πλευρά της η Frontex δήλωσε ότι το περιεχόμενο των εγγράφων που δημοσιεύθηκαν καταδεικνύει ότι ο οργανισμός «δεσμεύεται πλήρως να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ελέγχου των συνόρων και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις μας».

Το δημοσίευμα -στο τέλος- στέκεται και στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όταν βρέθηκε μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου. «Η Ελλάδα έχει μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση που προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εφαρμόζει πιστά το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση της Γενεύης, οπότε αυτό δεν είναι αλήθεια», ανέφερε τότε.

Ταπεινωτική εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο για τους τρεις διαχειριστές του προσφυγικού