Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του Θερμαϊκού Κόλπου, σημειώνοντας ότι ήταν θύμα του άναρχου μοντέλου ανάπτυξης και της αποσπασματικής ανάγνωσης της πολιτικής, που είχαν τόσα χρόνια η Θεσσαλονίκη και η χώρα».


Ενοποίηση φορέων

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους φορείς διαχείρισης περιβάλλοντος συστήνεται φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος θα ενοποιήσει όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή και θα συντονίσει τις δράσεις όλων, γιατί θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι, είτε η Περιφέρεια, είτε οι δήμοι, είτε το λιμάνι, είτε το Λιμενικό, είτε η ΕΥΑΘ, είτε ο φορέας του Δέλτα Αξιού, το Εθνικό Κέντρο βιοτόπων, το Κέντρο Θαλάσσιων ερευνών κ.λπ. όλοι πρέπει να συντονιστούν μέσα σε μία ομπρέλα, σε ένα μεγάλο τραπέζι». Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως εξήγησε, είναι ο νέος φορέας μπορεί να προλαμβάνει τα κατά καιρούς φαινόμενα ρύπανσης ή εξάρσεων της ερυθράς παλίρροιας ή του πλαγκτόν.

«Το είχαμε συζητήσει αρκετά στην πόλη και ήταν κάτι που χρειαζόμασταν, μόνο που δε θα είναι μόνο κυβερνητική προσπάθεια. Θέλουμε να υπάρξει μία τοπική συμφωνία για τον Θερμαϊκό. Να είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, ο καθένας στον βαθμό της αρμοδιότητάς του. Εμείς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πόρους και τη διοίκηση του φορέα, όμως θα πρέπει ταυτόχρονα όλοι να παρακολουθούν τη λειτουργία όλων μας. Δε θα μειώσουμε επ΄ ουδενί και σε τίποτα καμία αρμοδιότητα αποκεντρωμένου τοπικού φορέα, αντίθετα θα τις ενισχύσουμε σε ένα κοινό διοικητικό συμβούλιο» σημείωσε ο Σ. Φάμελλος, ο οποίος πρόκειται να κάνει τη σχετική ανακοίνωση για τον φορέα σε εκδήλωση για την «1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (EL10)».