Εν τω μεταξύ, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των πιλότων, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τη ζωή του 53χρονου Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ και του 27χρονου συγκυβερνήτη, Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, ενώ παράλληλα μελετούν και το ψυχολογικό τους προφίλ. 
 
Η αστυνομία εξετάζει πολύπλοκο εξομοιωτή πτήσης που βρέθηκε στο σπίτι του 53χρονου πιλότου. Σε συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση είπε πως οι δύο πιλότοι δεν είχαν ζητήσει να πετάξουν μαζί.

Σκόπιμος τερματισμός επικοινωνίας

Η πτήση ΜΗ370 ξεκίνησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο στις 00:40 τοπική ώρα της 8ης Μαρτίου. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας λιγότερο από μία ώρα μετά (01:20 τη νύχτα). 

Είναι πλέον βέβαιο ότι τα συστήματα επικοινωνίας απενεργοποιήθηκαν σκόπιμα λίγο πριν το αεροσκάφος φτάσει στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας. 
 
Ένα από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν είναι ότι η τελευταία επικοινωνία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου και το μήνυμα «εντάξει, καληνύχτα» έγινε αφού είχε κλείσει το ένα από τα δύο συστήματα επικοινωνίας.
 
Ένας δορυφόρος κατάφερε να εντοπίσει σήμα του αεροσκάφους μέχρι τις 08:11 το πρωί (τοπική ώρα), περισσότερες από επτά ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους από το ραντάρ- αν και δεν ήταν σε θέση να δώσει την ακριβή τοποθεσία του.
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους με κάποιον δορυφόρο ήταν σε ένα από αυτά τα δύο σημεία:
 
Έναν αεροδιάδρομο στα βόρεια που εκτείνεται από τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν μέχρι τη βόρεια Ταϊλάνδη,
 
Έναν αεροδιάδρομο στα νότια που εκτείνεται από την Ινδονησία μέχρι τον Νότιο Ινδικό Ωκεανό.
 
 

Στις έρευνες και η Αυστραλία


Ο δεύτερος αεροδιάδρομος εξετάζεται πλέον από την Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Αμποτ.
 
Συνολικά 25 χώρες συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανεύρεση του αεροσκάφους. Μεταξύ αυτών, η Γαλλία, το Ουζμεκιστάν, το Πακιστάν, η Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Ινδία.
 
 

Η θεωρία των Ταλιμπάν
 

Μία ακόμα θεωρία που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αυτή που θέλει τους πιλότους να προσγείωσαν το αεροσκάφος σε περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, η οποία δεν ελέγχεται από τις κυβερνήσεις, αλλά από τους Ταλιμπάν.
 
Μάλιστα, για αυτό το λόγο πετούσαν σε χαμηλό ύψος προκειμένου να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ.
 
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent έχει ήδη απευθυνθεί διά της διπλωματικής οδού στις δύο αυτές χώρες, προκειμένου να εξεταστεί και αυτή η πιθανότητα.