Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»,  έκανε σαφές ότι «Δεν πάμε για να συνεργαστούμε απλώς και μόνο για να μπούμε σε κάποιο υπουργείο. Θα πάμε, όταν πρέπει να πάμε, εάν έχουμε τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τη χώρα, να μην υπάρχουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα μικρά λάθη, τα οποία κρατούν τη χώρα δέσμια. Πρέπει να γίνει με κανόνες, αλλιώς θα το είχαμε κάνει από τον Φλεβάρη, όταν είχαμε αναδειχθεί τρίτη πολιτικά δημοκρατική δύναμη και είχαμε προσκληθεί να μετέχουμε σε ένα πείραμα και τους είχαμε πει τότε ότι το πείραμά σας δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι ατελέσφορο και δεν συνεργαστήκαμε».
 
Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι το 2016 θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα είπε ότι: «Η κυβέρνηση χρειάζεται μια καινούρια νομιμοποίηση. Όχι νομιμοποίηση από τις εκλογές. Μία μεγαλύτερη κοινοβουλευτική βάση, που πιθανόν θα δώσει και μεγαλύτερη κοινωνική βάση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι δεν έχει τη δυναμική, τους ανθρώπους τις λογικές πειστικές λύσεις απέναντι στην πλειοψηφία του πληθυσμού».
 
Ως προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπογράμμισε  πως το πρόβλημα δεν είναι ότι τη στηρίζουν, ενώ παράλληλα  θεωρεί «αστεία» την άποψη να πάει η χώρα σε νέες εκλογές.