Εντείνεται ο προβληματισμός στη βάση ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μετά τις νέες νίκες του Τραμπ, αλλά και τις γενικότερες αντιδράσεις που προκαλεί η υποψηφιότητά του. Οι νίκες του Τραμπ στη Φλόριντα, στο Ιλινόι και στη Βόρεια Καρολίνα τον φέρνουν ακόμη πιο κοντά στον αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να κερδίσει το χρίσμα, παρά τις προσπάθειες του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων να «φρενάρουν» την προεκλογική δυναμική του. 
 
Στο επίκεντρο της κριτικής των ρεπουμπλικανικών ηγετικών κύκλων βρίσκονται οι εξαγγελίες του Τραμπ για την απέλαση 11 εκατ. μεταναστών από τις ΗΠΑ, την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και την επιβολή πολιτικής προστατευτισμού στο εμπόριο

 
Η νίκη του κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κάσιτς στην πολιτεία του, συντηρεί τη διατήρηση της υποψηφιότητάς του, μετά την αποχώρηση του Μάρκο Ρούμπιο, ως συνέπεια της εκλογικής του ήττας από τον Τραμπ στη Φλόριντα. 

 
Ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας, ο οποίος πολιτικά προσδιόρισε τον εαυτό του, ως την πιο ουσιαστική εναλλακτική πολιτική λύση έναντι του Τραμπ, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πολιτική δυναμική του και να επικρατήσει στους χθεσινούς προκριματικούς, με εξαίρεση το Μιζούρι, όπου οι δύο υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων έφεραν σχεδόν το ίδιο αποτελέσμα, καθώς πλησιάζει η τελική καταμέτρηση των ψήφων.
 
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Τραμπ και η Κλίντον θα είναι οι τελικοί νικητές στο Μιζούρι, με ελάχιστες διαφορές έναντι των συνυποψηφίων τους.
 
Μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών προκριματικών κύκλων ο Τραμπ χρειάζεται να εξασφαλίσει ποσοστό 54% από τους 1.100 εκλέκτορες που απαιτούνται προκειμένου να πάρει το χρίσμα. 

 
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι νίκες της Χίλαρι Κλίντον στη Φλόριντα, στο Ιλινόι, στο Οχάιο, αλλά και στη Βόρεια Καρολίνα, ενισχύουν την εκλογική δυναμική της, έναντι του συνυποψηφίου της, 74χρονου Μπέρνι Σάντερς, ως προς την τελική διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα.

 
Στο προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον, αρχίζει ήδη να διαμορφώνεται η αντίληψη της τελικής αναμέτρησης με τον Τραμπ, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. 
 
«Δεν μπορούμε να χάσουμε τις αξίες που έκαναν την Αμερική ηγετική δύναμη στον κόσμο και το γεγονός αυτό, δεν έχει να κάνει μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν μπορούμε να μιλάμε απλά για τις οικονομικές ανισότητες, πρέπει να μιλήσουμε για ανισότητες και διακρίσεις, κάθε είδους», δήλωσε στους υποστηρικτές της η Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Φλόριντα.