Την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Frontex, τόνισε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, σημείωσε.
 
Στην κοινή συνέντευξή τύπου με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προκρίθηκε η ανάγκη να «δουλέψει» η ζώνη Σένγκεν υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι καλά προστατευμένα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Κουρτς αναμένεται να ενημερωθεί από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, αναφορικά με τη συμφωνία του με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ για την ανέγερση κέντρων υποδοχής προσφύγων στα σύνορα της Γερμανίας. Ωστόσο, ο Κουρτς δεν απάντησε αν προτίθεται να λάβει μέτρα, με ελέγχους στα σύνορα, όπου θα βρίσκονται οι δομές.

 
Επιπλέον, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και περιμένει πρώτα να ενημερωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση και να λάβει τυχόν μέτρα. Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο η Αυστρία να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία στην περιοχή του Μπρένερο.
 
Μετά τη συμφωνία για δημιουργία κλειστών κέντρων στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Κουρτς είχε ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας των συνόρων της από ροές προσφύγων και μεταναστών.«Θα υποχρεωθούμε να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε προβλήματα για την Αυστρία και τον λαό της», ανέφερε η ανακοίνωση του αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.
 
Προ ολίγων ημερών, η Αυστρία ανέλαβε και επίσημα την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2018 και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τόνισε πως η Αυστρία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει στην Ένωση ένα λειτουργικό και δίκαιο σύστημα ασύλου. Η αυστριακή προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, αν και όπως σημείωσε, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια της αυστριακής θητείας.
 
Αναφορικά με την Frontex, o Κουρτς τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν στους 10.000 οι συνοριοφύλακες της υπηρεσίας στα σύνορα της ΕΕ, ως το 2020, και υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνεργασίες με την ακτοφυλακή τρίτων χωρών της Αφρικής, όπως για παράδειγμα της Λιβύης, προκειμένου να καταπολεμηθεί το έργο των διακινητών.
 
Τέλος, θετικός εμφανίστηκε τόσο για τα προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων όσο και για τις «πλατφόρμες αποβίβασης» σε τρίτες χώρες, αν και πρέπει να γίνουν πολλές ακόμη συζητήσεις με τις χώρες αυτές. Ο Κουρτς υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας και πρόσθεσε ότι η χώρα του μαζί με τη Σουηδία έχει δεχθεί, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τους περισσότερους αιτούντες άσυλο.