Μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.

Ενίσχυση της Frontex

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ δήλωσε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Προοπτική ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

O γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποιησή του για τη δημιουργία των hot spot σε Ελλαδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της πως για την οικονομική στήριξη προς την Τουρκία για το προσφυγικό συζητείται ένα ποσό περί τα 3 δισ. ευρώ.

Καθώς η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει πάνω από 7 δισ. ευρώ για τη διαμονή περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων και έχει λάβει μόνο 1 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, «είναι λογικό να κάνει η ΕΕ μία ανάλογη συνεισφορά στα επόμενα χρόνια», είπε η Μέρκελ.